Κατοικίδια και κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Μπορούν τα κατοικίδια να έχουν κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη; Η απάντηση είναι ναι. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια όλο και πιο συνηθισμένη ασθένεια. Και όλο και συχνότερα συναντάμε το σήμα του διαγεγραμμένου σταχυού στα τρόφιμα.

Αλλά τι γίνεται με τη διατροφή των ζώων; Έχετε σκεφτεί ποτέ αν το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη; Σίγουρα όταν προσφέρετε «ανθρώπινη τροφή» στο σκυλί σας ή τη γάτα σας το κάνετε με την καλύτερη πρόθεση.  Αλλά αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι μπορεί να μην του κάνει καλό.

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους;

Από τη φύση τους, τα σκυλιά και οι γάτες είναι καθαρά σαρκοφάγα ζώα. Σύμφωνα με τις γενετικές τους ανάγκες, δεν χρειάζεται να καταναλώνουν υδατάνθρακες, αφού το πεπτικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί για να αφομοιώνει φυτικές πρωτεΐνες όπως η γλουτένη.

Αφού είναι έτσι, είναι περίεργο το ότι στα περισσότερα τρόφιμα κατοικιδίων περιλαμβάνονται δημητριακά.

Παρόλο που βασίζεται στην γενετική, κάθε ζώο μπορεί να υποστεί αυτή τη δυσανεξία καθ “όλη τη διάρκεια της ζωής του. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιρλανδός Setter και οι Samoyed είναι οι ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς στην κοιλιοκάκη.

Πώς να ξέρετε αν το σκυλί σας ή η γάτα σας έχει κοιλιοκάκη;

Δεν χρειάζεται να είστε κτηνίατρος για να συνειδητοποιήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν είναι πάρα πολύ καλά. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, δώστε προσοχή! Θα μπορούσατε να έχετε ένα κατοικίδιο ζώο με δυσανεξία στη γλουτένη:

  • Έμετος και διάρροια: Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά το φαγητό, πιθανότατα η κοιλιά του ζώου σας δεν ανέχεται τη γλουτένη.
  • Κνησμός: Εάν γλείφεται περισσότερο από το φυσιολογικό, ειδικά το πισινό του, ή σέρνεται στο πάτωμα περισσότερο από το κανονικό, να είστε σε εγρήγορση, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει κοιλιοκάκη!
  • Αναπνευστική δυσκολία: Η γλουτένη μπορεί επίσης να επηρεάσει την αναπνευστική οδό, προκαλώντας φλεγμονή, κνησμό και φτέρνισμα.
  • Επιληπτικές κρίσεις: Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει υποστεί τα παραπάνω συμπτώματα αλλά δεν έχετε δώσει μεγάλη σημασία και έχει παρουσιάσει κρίσεις επιληψίας καλέστε τον κτηνίατρο!
  • Εάν το ζωάκι σας παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και ο ειδικός το επιβεβαιώνει, μην διστάσετε να επιλέξετε μια ζωοτροφή χωρίς γλουτένη! Μπορείτε να τη βρείτε σε οποιοδήποτε κτηνιατρικό κατάστημα πολύ πιο εύκολα από ό, τι νομίζετε. Και το κατοικίδιο ζώο σας σίγουρα θα σας ευχαριστεί!