Κοιλιοκάκη και Πρόληψη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η πρόληψη είναι μια λέξη άγνωστη στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια αρχίζει και μπαίνει στη ζωή μας με διάφορα προγράμματα προαγωγής υγείας. Αλλά και πάλι δειλά δειλά και ο κόσμος δεν δίνει τη πρέπουσα σημασία. Καλό λοιπόν θα είναι, την επόμενη φορά που θα διαβάσουμε ή θα ακούσουμε κάτι σχετικό, να δώσουμε περισσότερη σημασία.

Ας δούμε για παράδειγμα το θέμα της νόσου Κοιλιοκάκη που μας αφορά. Όταν σε μια οικογένεια υπάρχει διάγνωση με Κοιλιοκάκη θα πρέπει να ελεγχθούν και οι συγγενείς πρώτου βαθμού αφού είναι πολύ πιθανό να νοσούν και εκείνοι ή έστω να έχουν το γονίδιο. Αν είναι θα πρέπει να προχωρήσουν και στις υπόλοιπες εξετάσεις για να είναι σίγουροι αν νοσούν ή όχι. Αφού η ύπαρξη του γονιδίου δεν σημαίνει αυτόματα και ότι το άτομο νοσεί.

Ενώ λοιπόν, συναντούμε πολλά περιστατικά μέσα στην οικογένεια, έχουμε στον αντίποδα γονείς που πάσχουν αλλά δεν ελέγχουν τα παιδιά τους. Οικογένειες που πάσχει το ένα παιδί και δεν ελέγχεται το άλλο. Θα πρέπει λοιπόν να εκπαιδευτούμε στην πρόληψη. Να συνειδητοποιήσουμε πως είναι πολύ πιο ωφέλιμο να ξέρουμε κάτι πολύ πριν εκδηλωθεί. Βρίσκοντας στη δική μας περίπτωση την Κοιλιοκάκη σε ένα πολύ αρχικό στάδιο, ακόμα και χωρίς συμπτώματα.

Μπορεί αυτό για κάποιους να είναι δύσκολο γιατί αναρωτιούνται πως γίνεται αφού δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί όμως να είναι πολύ τυχεροί γιατί μη αφήνοντας τη νόσο να εξελιχθεί και να κάνει «ζημιά» έχουν προλάβει πολλά άλλα. Έχουν λοιπόν να διαχειριστούν μόνο το θέμα της συμμόρφωσης στη Δίαιτα χωρίς γλουτένη!

Εκτός όμως από την περίπτωση της Κοιλιοκάκης,  υπάρχει η δυσανεξία (κυρίως για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) που δεν είναι ανοσολογική πάθηση και η αλλεργία στο σιτάρι που είναι πολύ σπάνια στους ενήλικες. Και οι τρείς βελτιώνονται από την αποχή από τη γλουτένη.

Σύγχυση με αλλεργίες ή δυσανεξίες

Τα συμπτώματα της Κοιλιοκάκης, σύμφωνα με ειδικούς, είναι συχνά μη- ειδικά και πολλές φορές συγχέονται με τα συμπτώματα τροφικών αλλεργιών ή δυσανεξιών σε τρόφιμα. Η σωστή διάγνωση είναι επομένως ζωτικής σημασίας. Όταν κάποιος πάρει τον έλεγχο στα χέρια του και αποκλείσει από τη διατροφή του τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια ακριβής διάγνωση γίνεται δύσκολα.

Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνεται πριν από μια δίαιτα χωρίς  γλουτένη. Σε αντίθετη περίπτωση, για να εξασφαλισθεί μια αξιόπιστη διάγνωση, θα πρέπει ο ασθενής να αρχίσει πάλι να λαμβάνει γλουτένη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, γιατί εμφανίζονται πάλι τα προβλήματα και η δυσφορία μετά από μια περίοδο χάριτος, τότε που δεν κατανάλωνε γλουτένη.

Διάγνωση. Και μετά τι;

Μόνο μετά από την ιατρική διάγνωση θα πρέπει να επέρχεται η διατροφική θεραπεία. Και μάλιστα, αυτή είναι εξατομικευμένη. Ακόμη και με τα ίδια συμπτώματα, η θεραπεία για κάθε άτομο πρέπει να είναι ξεχωριστή. Στο ιστορικό του ασθενούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι διατροφικές του συνήθειες, το κοινωνικό του περιβάλλον και  όλοι οι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής.Οι πάσχοντες πρέπει να ενημερωθούν πλήρως ποια τρόφιμα και προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγουν. Είναι πολύ σημαντικό για  τους ασθενείς, να ξέρουν όχι μόνο τι πρέπει να τρώνε αλλά και τι να μην τρώνε! Χρειάζεται, λοιπόν, να συνταχθεί ένα πρόγραμμα διατροφής που θα κάνει τη ζωή με κάποια δυσανεξία όσο το δυνατόν πιο εύκολη!