ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Κατάθλιψη, αδυναμία, διαταραχές  συμπεριφοράς και δυσκολίες στη συγκέντρωση. Επίσης, η έλλειψη κινήτρων, κρίσεις πανικού, διαταραχές  ύπνου και διατροφής στους ενήλικες. Ψυχικές ανωμαλίες όπως ευερεθιστότητα και χαμηλές σχολικές επιδόσεις στα μεγαλύτερα παιδιά. Αλλαγές προσωπικότητας όπως κλάμα, κόπωση, απάθεια και νωθρότητα στα μικρά παιδιά. Πόσοι πάσχοντες από κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν και ψυχικά προβλήματα; Κανείς θα μπορούσε μόνο να υποθέσει ότι είναι πολλοί.

 

Σύμφωνα με έρευνες..

Όταν διεξάγονται μελέτες πάνω στο θέμα «κοιλιοκάκη και ψυχή», ο αριθμός αυτών που δηλώνουν ότι υποφέρουν και από κάποιο ψυχικό  πρόβλημα είναι αξιοσημείωτος. Για παράδειγμα σε μία μελέτη το 2012 (Arigo et al., 2012) στην οποία έλαβαν μέρος 177  πάσχουσες από κοιλιοκάκη γυναίκες, 37% αυτών ανέφεραν  καταθλιπτικά συμπτώματα και 22% διατροφικές διαταραχές.

Σε μια άλλη έρευνα το 2010 (Zingone et al., 2010) έγινε  σύγκριση στην ποιότητα του ύπνου πασχόντων από κοιλιοκάκη που ακολουθούσαν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και πασχόντων από κοιλιοκάκη που δεν ακολουθούσαν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης με την ποιότητα ύπνου ατόμων που δεν έπασχαν από κοιλιοκάκη.

Η έρευνα έδειξε, ότι οι διαταραχές ύπνου αποτελούν συχνό φαινόμενο στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Ακόμα μάλιστα και αν ακολουθούσαν διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται στενά με την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού και την εξάντληση. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας αποτελούν απόδειξη μιας σύνδεσης μεταξύ της κοιλιοκάκης και κάποιων ψυχικών προβλημάτων και δυσφοριών.

Κάπου εκεί βρίσκεται και το γεγονός ότι μια πάθηση όπως η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές  διαταραχές. Μια «σωστή» διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή  των πασχόντων. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, κατά βάση οι νεότεροι, πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές  τους συνήθειες και γι’ αυτό πολλές φορές μπορεί να επηρεαστούν από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ψυχικά προβλήματα

Οι διαταραχές άγχους μπορεί να εκδηλώνονται με το ότι τα άτομα εκδηλώνουν περισσότερο άγχος σε διαφορετικούς τομείς της ζωής τους. Φοβούνται πιθανή επιμόλυνση του φαγητού τους ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι, δεν εμπιστεύονται το φαγητό εκτός σπιτιού για τον παραπάνω λόγο ή απορρίπτουν προσκλήσεις για φαγητό σε  άλλα σπίτια. Εν μέρει αναπτύσσουν κάποιες φοβίες και ψυχικά προβλήματα.

Κάποιοι φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της ασθένειάς τους.  Άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν με φόβο και όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν παρ” όλη τη διατροφή ελεύθερη σε γλουτένη. Ή φοβούνται ότι μπορεί να παρουσιάσουν και άλλες δυσανεξίες όπως αυτή στη λακτόζη, την ισταμίνη ή μη απορρόφηση  της φρουκτόζης ή από επακόλουθες ασθένειες της κοιλιοκάκης. Πολλοί ασθενείς  δηλώνουν ότι φοβούνται ιδιαίτερα πιθανές ογκολογικές ασθένειες.

Η δρ. Στέφανι Μπάας είναι φαρμακευτική σύμβουλος της Γερμανικής Κοινότητας για την Κοιλιοκάκη. Πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο για τους  πάσχοντες από κοιλιοκάκη να διακρίνουν την υγιή «προσοχή» από τον υπέρμετρο φόβο.

Μέτρα

Προστασία ενάντια στο φόβο μπορεί να είναι η αξιόπιστη γνώση του τί μπορεί να καταναλωθεί από  τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη και τι όχι. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου ιατρού ή διατροφολόγου. Όταν ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φοβάται ο ασθενής, το επόμενο βήμα είναι η ιατρική εκπαίδευση.  Εδώ είναι σημαντικό να διατυπωθεί επακριβώς στον ασθενή ποια είναι τα ενυπάρχοντα ρίσκα και σε ποιο βαθμό. Σε πολλές  περιπτώσεις έχει φανεί ότι π.χ το ρίσκο να αναπτύξει ένας ασθενής από κοιλιοκάκη όγκο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πίστευε.

Ένα άλλο μέτρο θα ήταν να ακολουθηθεί μια εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση σε συνάρτηση με μια εκτίμηση της κατάστασης του νοικοκυριού. Έτσι θα καθοριστούν οι πιθανές πηγές επιμόλυνσης δηλαδή θα επισημανθούν τα «αδύναμα» σημεία. Όταν το σπιτικό είναι «ασφαλές» αισθάνεται και ο ασθενής ασφάλεια. Αν η ψυχολογική δυσφορία  δεν υποχωρήσει ενδείκνυται η παρακολούθηση από ψυχολόγο, νευρολόγο ή κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την Μπάας.

Είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της κοιλιοκάκης, το οποίο μπορεί να βελτιωθεί με διατροφή ελεύθερη σε  γλουτένη. Υπάρχουν όμως και ασθενείς, οι οποίοι γίνονται καταθλιπτικοί μετά την διάγνωση διότι δεν μπορούν να  συμφιλιωθούν με  την ιδέα των επερχόμενων περιορισμών. Πιθανό, όμως, είναι και το γεγονός να είχαν κατάθλιψη πριν την διάγνωση της κοιλιοκάκης, που να μην συνδέεται με αυτήν. Η διάγνωση μιας χρόνιας νόσου θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση δύσκολα.

Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να φέρει πάνω από 95% βελτίωση των σωματικών ασθενειών καθώς επίσης και οργανική ίαση. Το εάν όμως μια διατροφή χωρίς γλουτένη βελτιώνει και τα ψυχικά προβλήματα που συνδέονται με την κοιλιοκάκη δεν είναι αποδεδειγμένο.