Κοιλιοκάκη: ορισμός και συμπτώματα

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Ίσως μόλις βρεθήκατε αντιμέτωποι με την κοιλιοκάκη και το γεγονός ότι πρέπει να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας. Δείτε το θετικά, γιατί μέσα από μια διατροφή χωρίς γλουτένη, μόνο θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας θα έχετε! Και αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι θα απαρνηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν πλέον γίνει πολύ πιο προσιτά, τόσο σε φαρμακεία, όσο και σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών. Ας βρούμε , όμως, απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα γύρω από την κοιλιοκάκη!

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα για το οποίο ευθύνεται μια πρωτεϊνη, η γλουτένη, η οποία βρίσκεται παραδείγματος χάριν στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, το σιτάρι kamut κ.α.

Σε άτομα με γενετική προδιάθεση, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πρόσληψη ακόμα και της ελάχιστης ποσότητας γλουτένης, μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση στο λεπτό έντερο και η χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση ενεργοποιεί αντιδράσεις στον εντερικό βλεννογόνο.

Φανταστείτε, ότι στους υγιείς ανθρώπους, η εντερική επένδυση είναι ρυτιδωμένη, σχηματίζει πτυχές. Αυτές διευρύνουν την επιφάνεια του εντέρου, ώστε να περνούν γρήγορα τα θρεπτικά συστατικά στο αίμα. Αντίθετα, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη, ο εντερικός βλεννογόνος δέχεται επίθεση. Έτσι, δεν γίνεται πρόσληψη των απαραιτήτων βιταμινών και μετάλλων, λιπών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων από τις πτυχές του εντέρου.

Έως και το 1% του πλυθυσμού επηρεάζεται από αυτή την αυτοάνοση ασθένεια. Οι περισσότερες περιπτώσεις, όμως, είναι ασυμπτωματικές. Δηλαδή δεν έχουν την τυπική πορεία της κοιλιοκάκης και συνεπώς δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

Η κοιλιοκάκη, μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος. Οπότε τα συμπτώματα είναι ποικίλα και διαφορετικά για τον καθένα. Τα πιο συνήθη είναι τα εξής:

Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Απώλεια βάρους
Κόπωση
Πόνοι και φούσκωμα στην κοιλιά
Ναυτία
Διαταραχές ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους

Άλλα συμπτώματα είναι η αναιμία, η οστεοπόρωση και η έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα. Επίσης άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει η κοιλιοκάκη είναι στομαχικά έλκη, διαβήτης, η υπογονιμότητα, ασθένεια του θυρεοειδούς, δυσανεξία σε τρόφιμα, δερματίτιδα Duhring ή νευρολογικές διαταραχές.

Υπάρχουν, όμως, πολλές μορφές της κοιλιοκάκης και μερικές από αυτές είναι χωρίς συμπτώματα.