Κοιλιοκάκη σε μεγάλη ηλικία

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης σε μεγάλη ηλικία, δεν είναι κάτι εύκολο για τους πάσχοντες. Όλοι συμφωνούμε  ότι οι παλιές συνήθειες  είναι δύσκολο να  κοπούν. Πόσο ακόμα να μπει ξαφνικά ακόμα ένας περιορισμός σε  αυτούς που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνοντας!

Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο να απαιτηθεί μετά από τόσα χρόνια κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν γλουτένη, ξαφνικά αυτά να διαγραφούν από το καθημερινό διαιτολόγιο. Και σε μεγάλη ηλικία πρέπει κανείς να δίνει προσοχή και σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης κλπ.

Ομολογουμένως, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες δεν θα είναι εύκολη και η ανάγκη από καθοδήγηση και συμβουλές θα είναι μεγάλη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πάσχοντες  από κοιλιοκάκη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτάρκεις με τη προμήθεια του φαγητού όσο με την προετοιμασία του.

Συχνά όμως, τα παραπάνω είναι λίγο δύσκολα για τους ηλικιωμένους. Θα πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να φροντίζουν να  έχουν ξεχωριστά μαγειρικά σκεύη, ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης των τροφίμων χωρίς γλουτένη και να μην τα μπερδεύουν με άλλα τρόφιμα στην περίπτωση που πρόκειται για ένα μόνο μέλος του σπιτιού που πάσχει. Ακόμα  και  τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ μπορεί να γίνουν δύσκολα, συμβουλές σε αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακόμα πιο δύσκολο είναι όταν άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία, που δεν μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τους εαυτούς τους πρέπει να νοσηλευτούν για κάποιο διάστημα. Στα νοσοκομεία είναι δύσκολο να υπάρξει μια οργάνωση σε σχέση με  τη διατροφή όταν αφορά σε πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Δεν είναι πάντα γνωστή η νόσος και οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν και πολλές φορές μπορεί να ξεφύγει από κάποιον γιατρό. Γι’ αυτό θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνονται ξεκάθαρες από την οικογένεια του πάσχοντος προς τους κλινικούς ιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό της κουζίνας οι ειδικές ανάγκες στη δίαιτά του.

Ιδίως όταν η κοιλιοκάκη δεν  έχει γίνει αντιληπτή παρά μόνο σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να έχει ήδη προκληθεί οστεοπόρωση από την ελλειπή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Ακόμα και στην περίπτωση διαβητικών θα πρέπει η διατροφή να είναι προσαρμοσμένη στη νόσο. Εάν προστεθούν και  άλλες δυσανεξίες, όπως αυτή στη λακτόζη ή τη φρουκτόζη, το διατροφικό εύρος στενεύει ακόμα περισσότερο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι τα φάρμακα των πασχόντων θα πρέπει να είναι αυστηρά χωρίς γλουτένη. Γεγονός το οποίο θα πρέπει να υποδεικνύεται από τους πάσχοντες τόσο στους γιατρούς κάθε ειδικότητας, όσο και στους φαρμακοποιούς.

Συμβουλή

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ χρήσιμο να έρθουν οι πάσχοντες σε επαφή με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη. Η τεχνογνωσία, οι συμβουλές αλλά και η υποστήριξη που θα λάβουν θα είναι πολύτιμη!