Μύθοι «χωρίς γλουτένη» 2

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Αφού καταρίψαμε μερικούς από τους μύθους που αφορούν τη γλουτένη, την Κοιλιοκάκη και τη διατροφή των πασχόντων από αυτή, πάμε να δούμε μερικούς ακόμα πολύ σημαντικούς!

  1. Όλα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο, έτσι είναι εξίσου υγιή «

Αρχικά θα πρέπει να ξεχάσουμε την ιδέα ότι η κατανάλωση τροφής χωρίς γλουτένη μας κάνει πιο υγιείς. Υπάρχουν πολλά μπισκότα χωρίς γλουτένη, κέικ, γλυκά και άλλα τρόφιμα που δεν πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό οποιασδήποτε υγιεινής διατροφής. Το να χρησιμοποιούμε προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν αρκεί για μια υγιεινή διατροφή.

Για να είστε υγιείς σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα χωρίς γλουτένη:

  • Επιλέξτε τα τρόφιμα με συστατικά υψηλής ποιότητας.
  • Επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα όποτε μπορείτε.
  • Επικεντρωθείτε σε άφθονες φυτικές τροφές χωρίς γλουτένη, όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά.

Το να ψάχνουμε μόνο για το σήμα χωρίς γλουτένη λοιπόν δεν θα μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη, σωστή και θρεπτική διατροφή!

2.Εάν βγείτε θετικοί στον έλεγχο για τα γονίδια της Κοιλιοκάκης, σημαίνει ότι έχετε Κοιλιοκάκη.

Πράγματι, τα γονίδια HLA-DQ2 & HLA DQ8 φαίνεται να είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο, αυτά τα γονίδια είναι παρόντα σε ποσοστό 30-40% του γενικού πληθυσμού και μόνο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει Κοιλιοκάκη. Η θετικότητα λοιπόν αυτώ των αντισωμάτων δεν σημαίνει ότι νοσείται αλλά ότι έχετε πιθανότητες να  νοσήσετε κάποια στιγμή. Γι” αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πως θα κινηθείτε σε προληπτικό επίπεδο εξετάσεων.

3.Δεν μπορείτε να έχετε κοιλιοκάκη αν είστε υπέρβαρος!

Οι άνθρωποι με Κοιλιοκάκη βγαίνουν σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη!! Είναι δυνατό για ένα υπέρβαρο ή ακόμα και για ένα παχύσαρκο άτομο να αναπτύξει Κοιλιοκάκη.

4.Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν «χάλια γεύση».

Ναι, αν δεν ξέρετε τι να αγοράσετε ή πώς να κάνετε τα πράγματα γευστικά, νόστιμα καιχωρίς γλουτένη σίγουρα θα σας φαίνονται χάλια. Πολλά από τα προϊόντα που είναι χωρίς γλουτένη, έχουν και καλή γεύση. Μην απογοητεύεστε! Αγοράστε μικρή ποσότητα από διάφορα προϊόντα, δοκιμάστε τα και βρείτε τις γεύσεις που σας αρέσουν. Δοκιμάστε συνταγές εύκολες και με λίγα υλικά και προσπαθήστε να βρείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις!Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι αρκετά εύκολη και γευστική. Το θέμα είναι να κάνετε πρώτα σωστή έρευνα, να πειραματιστείτε και φυσικά να είστε πάντα Θετικοί!