Μύθοι «χωρίς γλουτένη»

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Όπως και σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και στη διατροφή χωρίς γλουτένη υπάρχουν πολλοί μύθοι! Ας δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς και πόσο απέχουν ή όχι από την πραγματικότητα.

Το σιτάρι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ένα τρόφιμο που φέρει ετικέτα χωρίς γλουτένη.

Σαν θεωρία είναι λογική επειδή το σιτάρι απαγορεύεται σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, οι κανόνες διαχείρισης τροφίμων και φαρμάκων επιτρέπουν τη χρήση συστατικών που παρασκευάζονται από σπόρους που περιέχουν γλουτένη και έχουν υποστεί επεξεργασία για την αφαίρεση της γλουτένης. Μερικά παραδείγματα είναι το άμυλο σίτου, το κιτρικό οξύ, η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης και η μαλτοδεξτρίνη, τα οποία βρίσκονται τόσο στα τρόφιμα όσο και στα φάρμακα και είναι πάντοτε ελεύθερα γλουτένης.

Πολλά μπαχαρικά περιέχουν κρυφή γλουτένη.

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα μπαχαρικά ότι προστίθεται κρυφά αλεύρι για να ενισχύσουν τα μπαχαρικά. Επίσης πως το διοξείδιο του πυριτίου που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των μπαχαρικών περιέχει γλουτένη. Η αλήθεια όμως για τα μπαχαρικά είναι πως το πρόβλημα αφορά μόνο την επιμόλυνση και ίσως κάποια μίγματα μπαχαρικών. Προτιμούμε λοιπόν να αγοράζουμε μπαχαρικά που ξέρουμε ότι είναι ασφαλή και αποφεύγουμε τα μείγματα.

Η διακοπή της γλουτένης από τη διατροφή μας είναι ευεργετική, ακόμα και αν δεν έχουμε Κοιλιοκάκη.

Για τους περισσότερους από εμάς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι μια φυσικά υγιεινή διατροφή. Εάν για παράδειγμα αντικαταστήσουμε μπισκότα, γλυκά και μπύρα που περιέχουν γλουτένη, με μπισκότα χωρίς γλουτένη, κέικ και μπύρα, δεν θα χάσουμε βάρος ούτε θα αισθανθούμε καλύτερα.

Αν είχατε Κοιλιοκάκη ως παιδί, θα το ξεπεράσετε.

Η Κοιλιοκάκη δεν είναι τροφική αλλεργία ή δυσανεξία αλλά μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από τη γλουτένη και επομένως μια κατάσταση που οι ασθενείς δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Η Κοιλιοκάκη επίσης μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και σε υπερήλικες. Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μια μόνιμη κατάσταση και η καλύτερη ιατρική παρέμβαση που έχουμε είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Όλα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο, έτσι είναι εξίσου υγιεινά.

Αρχικά θα πρέπει να ξεχάσουμε την ιδέα ότι η κατανάλωση τροφών χωρίς γλουτένη μας κάνει πιο υγιείς. Υπάρχουν πολλά μπισκότα χωρίς γλουτένη, κέικ, γλυκά και άλλα τρόφιμα που δεν πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό για οποιαδήποτε υγιεινή διατροφή. Το να χρησιμοποιούμε προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν αρκεί. Για να είστε υγιείς σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να επιλέξετε υγιεινά τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Το να ψάχνουμε μόνο για το σήμα χωρίς γλουτένη λοιπόν δεν θα μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη, σωστή και θρεπτική διατροφή!

Εάν βγείτε θετικοί στον έλεγχο για τα γονίδια της Κοιλιοκάκης, σημαίνει ότι έχετε Κοιλιοκάκη.

Πράγματι, τα γονίδια HLA-DQ2 & HLA DQ8 φαίνεται να είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της νόσου. Ωστόσο, αυτά τα γονίδια είναι παρόντα σε ποσοστό 30-40% του γενικού πληθυσμού και μόνο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει Κοιλιοκάκη. Η θετικότητα λοιπόν αυτών των αντισωμάτων δεν σημαίνει ότι νοσείτε αλλά ότι έχετε πιθανότητες να  νοσήσετε κάποια στιγμή. Γι” αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πως θα κινηθείτε σε προληπτικό επίπεδο εξετάσεων.

Δεν μπορείτε να έχετε Κοιλιοκάκη αν είστε υπέρβαρος!

Οι άνθρωποι με Κοιλιοκάκη βγαίνουν σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη!! Είναι δυνατό για ένα υπέρβαρο ή ακόμα και για ένα παχύσαρκο άτομο να αναπτύξει Κοιλιοκάκη.

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν «χάλια γεύση».

Ναι, αν δεν ξέρετε τι να αγοράσετε ή πώς να κάνετε τα πράγματα γευστικά, νόστιμα και χωρίς γλουτένη σίγουρα θα σας φαίνονται χάλια. Πολλά από τα προϊόντα που είναι χωρίς γλουτένη, έχουν και καλή γεύση. Μην απογοητεύεστε! Αγοράστε μικρή ποσότητα από διάφορα προϊόντα, δοκιμάστε τα και βρείτε τις γεύσεις που σας αρέσουν. Δοκιμάστε συνταγές εύκολες και με λίγα υλικά και προσπαθήστε να βρείτε τις αγαπημένες σας γεύσεις!Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι αρκετά εύκολη και γευστική. Το θέμα είναι να κάνετε πρώτα σωστή έρευνα, να πειραματιστείτε και φυσικά να είστε πάντα Θετικοί!