Η ποιότητα ζωής των πασχόντων από Κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η ποιότητα ζωής των πασχόντων από Κοιλιοκάκη

Βάση ερευνών σε πάσχοντες από Κοιλιοκάκη, μειωμένη ποιότητα ζωής παρατηρήθηκε σε όσους είχαν συμπτώματα με μεγάλη διάρκεια πριν τη διάγνωση και σε ασθενείς με συνυπάρχουσες ψυχιατρικές, νευρολογικές ή γαστρεντερολογικές παθήσεις. Επίσης οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Η παρουσία θυροειδικής νόσου και οι ασθενείς με εξωεντερικά συμπτώματα, όπως η ερπητοειδής δερματίτιδα ήταν περιπτώσεις που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επίμονων συμπτωμάτων.

Πέρα από τη μακρά διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων πριν από τη διάγνωση, ένας ακόμη παράγοντας είναι και η ηλικιακή περίοδος της διάγνωσης. Αν δηλαδή κάποιος θα διαγνωστεί σε ηλικία εργασίας, ή σε περίοδο που θέλει να δημιουργήσει οικογένεια.

Η διάγνωση σε μικρή ηλικία είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολη και δίνει στον πάσχων τη δυνατότητα να μάθει να ζει με αυτό και να μην το θεωρεί σαν βάρος. Να μην νιώθει τόσο τη στέρηση , την αλλαγή και όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει ένας ενήλικας, ή ένα μεγαλύτερο παιδί.

Επειδή όμως η νόσος Κοιλιοκάκη μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία καλό θα είναι όταν υπάρχουν συμπτώματα να ζητάμε αμέσως τη γνώμη των ειδικών. Όσο απλά και αν είναι να συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και η συνεκτίμηση των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας στην Κοιλιοκάκη. Και να μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.