Τα πρώτα βήματα μετά από τη διάγνωση με Κοιλιοκάκη.

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η διάγνωση μιας ασθένειας, όποιας και αν είναι, σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστό. Για πολλούς όμως δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Ειδικά όσον αφορά τη νόσο Κοιλιοκάκη, της οποίας η διάγνωση δεν είναι εύκολη, τα συναισθήματα μας είναι σίγουρα και θετικά. Με τη διάγνωση τελειώνει μια δύσκολη περίοδος αγωνίας και φόβου. Είμαστε πλέον αντιμέτωποι με το τι πάσχουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να ηρεμήσουμε και να οπλιστούμε με δύναμη για να το αντιμετωπίσουμε.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πανικό. Είναι λογικό να είμαστε σοκαρισμένοι αλλά ο πανικός δεν θα μας βοηθήσει. Θα πρέπει να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την νέα κατάσταση.

Η θεραπεία της Κοιλιοκάκης είναι η δια βίου αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μας. Το πρώτο μας μέλημα, άρα, θα είναι να ξεκινήσουμε τη σωστή διατροφή για να αρχίσουμε να αισθανόμαστε καλύτερα. Πολύ σημαντικό είναι να επιλέξουμε το ποιος γιατρός θα μας παρακολουθεί για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Είναι πιθανό να χρειαστούμε και τη βοήθεια άλλων ειδικοτήτων, όπως ενός διαιτολόγου.

Αφού έχουμε καλύψει το κομμάτι της ιατρικής μας παρακολούθησης, είμαστε αντιμέτωποι με την καθημερινότητα μας. Η καθημερινότητα αυτή είναι μια ζωή χωρίς γλουτένη! Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στο τι είναι η γλουτένη, που «κρύβεται» , τι είναι η επιμόλυνση από αυτή! Να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτή και να προσπαθούμε κάθε μέρα να έχουμε μια σωστή διατροφή. Γιατί η διατροφή αυτή θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και να νιώθουμε ότι είναι το φάρμακό μας!

Σε όλη αυτή τη προσπάθεια είναι πιθανό να νιώσουμε μόνοι κάποιες φορές. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, να επικοινωνήσουμε και με άλλους πάσχοντες. Μια καλή λύση είναι η επικοινωνία με συλλόγους πασχόντων. Αυτό θα μας βοηθήσει, τόσο στο να μην νιώθουμε μόνοι απέναντι στην πάθηση, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και λύσεις για όσα μας αφορούν.

Με τη σωστή δικτύωση, εκτός από την πρακτική βοήθεια και την ψυχολογική υποστήριξη, θα μάθουμε ποια είναι τα δικαιώματα μας όσον αφορά την πάθηση. Θα ενημερωθούμε επίσης για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που υπάρχουν στην αγορά, όπως ψωμιά, ζυμαρικά, αλεύρι, μπισκότα και γλυκίσματα καθώς και σνακ που κάνουν τη καθημερινότητα μας πιο εύκολη.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι το να ενημερώσουμε γι’ αυτό που μας συμβαίνει το συγγενικό και φιλικό μας περιβάλλον. Επειδή πρόκειται για θέμα διατροφής το οποίο επηρεάζει τις κοινωνικές μας συναναστροφές, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους «δικούς μας» ανθρώπους ώστε να είναι σε θέση να μας βοηθήσουν. Πολύ σημαντικό είναι να ενημερωθούν οι συγγενείς πρώτου βαθμού για το ότι πρέπει και οι ίδιοι να εξεταστούν.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι να νιώσουμε εμείς καλά, να «αγαπήσουμε» την Κοιλιοκάκη μας και να μην τη δούμε σαν πρόβλημα αλλά σαν έναν νέο τρόπο ζωής!