Πώς γίνεται η διάγνωση της κοιλιοκάκης;

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κοιλιοκάκη, θα πρέπει ο έλεγχος για την διάγνωση της να γίνει πριν την αλλαγή της διατροφής σας. Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τον ασφαλή προσδιορισμό της κοιλιοκάκης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι εξετάσεις αίματος, η βιοψία του λεπτού εντέρου και οι γενετικές εξετάσεις.

Ωστόσο καθοριστική είναι η διάγνωση μέσω βιοψίας του λεπτού εντέρου και θα πρέπει να γίνεται καθώς ο ασθενής κάνει ακόμα διατροφή που περιλαμβάνει γλουτένη. Η διατροφή ελεύθερη γλουτένης θα πρέπει να ξεκινάει μόνο μετά την διάγνωση.

Εξετάσεις αίματος

Με το που υπάρχει η υπόνοια της ασθένειας θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξετασθούν τα αποκαλούμενα αντι-τρανσγλουμινάσης (Anti tTG) της κατηγορίας IgA και η συνολική συγκέντρωση IGA.

Εξίσου σημαντική, αλλά σπανιότερα γίνεται και προσδιορισμός των αντισωμάτων κατά του ενδομησίου (EMA).

Βιοψία του λεπτού εντέρου

Μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις αίματος, το επόμενο βήμα είναι η βιοψία του λεπτού εντέρου. Σε αυτή τη μέθοδο, ένα μικρό δείγμα ιστού λαμβάνεται από το λεπτό έντερο και αξιολογείται κάτω από το μικροσκόπιο. Επιβεβαιώνει έτσι ο γιατρός σας, τις χαραστκηριστικές αλλαγές, δηλαδή την ισοπέδωση των λαχνών (ατροφία) και την αύξηση των ενδοεπιθηλιακών λεμφοκυττάρων). Έτσι, επιβεβαιώνεται και η κοιλιοκάκη.

Γενετικά τέστ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων ή βιοψίας του λεπτού εντέρου μπορεί να μην είναι σαφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχει νόημα ένα γενετικό τέστ που αποκλείει την κοιλιοκάκη. Ωστόσο, δεν μπορεί να την διαγνώσει. Συζητήστε το με τον γιατρό σας!

Διάγνωση και μετά τι;

Είναι φυσιολογικό αρχικά η σκέψη της απόρριψης της γλουτένης από τη διατροφή σας να φαίνεται βουνό! Όμως, η αποφυγή των τροφών που περιέχουν γλουτένη θα αλλάξει τόσο σύντομα την κατάστασή σας. Ο εντερικός βλεννογόνος αναζωογονείται, τα συμπτώματα απενεργοποιούνται και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής σας. Εξάλλου μόνο έτσι, δηλαδή με μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη.