Σήμανση των προϊόντων “χωρίς γλουτένη”

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη, ξεχωρίζουν καθώς φέρουν τη σήμανση του διαγεγραμμένου σταχυού από σιτάρι. Στα προϊόντα που από την φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη, όπως το ρύζι και το καλαμπόκι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Υπάρχουν πολλά δημητριακά, τα οποία εκ φύσεως δεν περιέχουν γλουτένη και οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορούν άφοβα να καταναλώνουν.  Σε αυτά συγκαταλέγονται το καλαμπόκι, το ρύζι, το φαγόπυρο, το κεχρί, ο αμάραντος, η κινόα, η ταπιόκα. Αλλά και οι πατάτες, τα όσπρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, φυτικά έλαια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή πολλών γευμάτων χωρίς γλουτένη.

Επιπλέον, στην αγορά διατίθεται μια ποικιλία προϊόντων χωρίς γλουτένη για ασθενείς  με κοιλιοκάκη. Αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, δημητριακά και πολλά άλλα. Αυτά τα ειδικά προϊόντα, μπορεί κανείς  να τα αναγνωρίσει από την σήμανση «χωρίς γλουτένη» ή “gluten-free” πάνω στη συσκευασία.

Τα ειδικά αυτά προϊόντα, παρασκευάζονται από ένα μείγμα των  παραπάνω δημητριακών χωρίς γλουτένη. Με την σήμανση «χωρίς γλουτένη» υπάρχει η εγγύηση ότι δεν έχει ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο γλουτένης, που τα καθιστά ασφαλή για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Το σύμβολο του διαγεγραμμένου σταχυού από σιτάρι.

Τα τρόφιμα των οποίων η περιεκτικότητα σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg / kg (= 20 ppm), μπορούν να φέρουν την σήμανση «χωρίς γλουτένη» ή “gluten-free”. Επίσης, οι παρασκευάστριες  εταιρείες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν στη συσκευασία το σύμβολο του διαγεγραμμένου σταχυού από σιτάρι, αναγνωρισμένο από τους συλλόγους κοιλιοκάκης.

Μπορεί να περιέχει ίχνη από…

Υπάρχουν προϊόντα, που μπορεί στη λίστα των συστατικών τους να μην περιέχεται η γλουτένη. Όμως η διαδικασία παραγωγής τους θα έπρεπε να απασχολήσει τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Για παράδειγμα, σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας μπορεί να παράγονται και σοκολάτες που περιέχουν μπισκότα. Η αναγραφή του γνωστού « μπορεί να περιέχει ίχνη από…» έγκειται στη βούληση του παρασκευαστή και μόνο. Οπότε, αν κανείς θέλει να είναι σίγουρος αν υπάρχει περίπτωση επιμόλυνσης θα πρέπει να απευθυνθεί στον ίδιο τον παρασκευαστή.