Ζώντας χωρίς γλουτένη: Να τι μπορώ να φάω!!

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Ζώντας χωρίς γλουτένη μπορούμε να φάμε πολλά πράγματα! Οι αγορές χωρίς γλουτένη μπορούν να γίνουν εύκολη υπόθεση!

Με την σημερινή ποικιλία σε τρόφιμα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς με την πρώτη ματιά τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Η ποικιλία όμως αυτή έχει και θετικό αντίκτυπο στα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Υπάρχει δηλαδή και σε αυτά μια ευρεία ποικιλία για αγορές.

Αν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γλουτένη, επιτρέπονται τροφές φυσικά ελεύθερες γλουτένης. Πολλά τρόφιμα είναι χωρίς γλουτένη. Μπορούν έτσι, να καταναλωθούν στην μη επεξεργασμένη μορφή τους χωρίς δισταγμό. Αυτά είναι φρούτα και λαχανικά, κρέας και ψάρι, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρόφιμα αυτά παραμένουν χωρίς γλουτένη ακόμα και με την παστερίωση του γάλακτος, την κατάψυξη λαχανικών ή την αποξήρανση των βοτάνων.

Μπορεί όμως δημητριακά που είναι χωρίς γλουτένη να επιμολυνθούν από γλουτένη. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγεις προϊόντα με την σήμανση «χωρίς γλουτένη». Αυτό ισχύει για το καλαμπόκι, κεχρί, φαγόπυρο, κινόα και αμάρανθο μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν επίσης πολλά προϊόντα που δεν θα πήγαινε το μυαλό μας. Όπως παγωτό, πραλίνα φουντουκιού, προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, πατατάκια και παρόμοια αλατισμένα σνακ, κέτσαπ, μουστάρδα, πικάντικες σάλτσες, σοκολάτες, γλυκά, μείγματα μπαχαρικών, κύβοι λαχανικών, μπέικιν πάουντερ, λευκές σάλτσες, σούπες, έτοιμα γεύματα, πουτίγκα, σάλτσα σόγιας.

Ευρωπαϊκοί κανονισμοί

Από τον Νοέμβριο του 2005 είναι υποχρεωτική η αναγραφή των 14 πιο σημαντικών αλλεργιογόνων στις ετικέτες των τροφίμων. Ανεξάρτητα σε τι μορφή και ποσότητα περιέχονται στα τρόφιμα  αυτά. Γι’ αυτό διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα πριν την αγορά ενός προϊόντος. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα σας στοιχίσει λίγο χρόνο και κόπο.

Η ονομασία «άμυλο» ή «τροποποιημένο άμυλο», πρόκειται, σύμφωνα με την διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Φεβρουάριο του 2000, για άμυλο χωρίς γλουτένη. Σε περίπτωση που περιέχεται σε ένα προϊόν άμυλο που περιέχει γλουτένη, πρέπει από την ημερομηνία αυτή και μετά να διευκρινίζεται.

Ακόμα και κάποια φάρμακα και προϊόντα περιποίησης περιέχουν συστατικά με γλουτένη. Στην περίπτωση φαρμάκων με την μορφή χαπιού, σκόνης ή κουφέτου ενδέχεται να περιέχεται γλουτένη ώς πυκνωτικό μέσο.

Έτσι, κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο ασθενής πάσχει από κοιλιοκάκη.

Λίστα με προϊόντα

Σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει λίστα με όλα τα συνηθισμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μπορείτε να την έχετε μαζί σας κατά τις αγορές σας. Παρόμοιες λίστες μπορείτε να προμηθευτείτε και από τους συλλόγους Κοιλιοκάκης σε διάφορες χώρες. Παραδείγματος χάριν, όσον αφορά την Γερμανία μπορείς να αποκτήσεις λίστα προϊόντων χωρίς γλουτένη από  την Deutschen Zöliakie Gesellschaft, στην Μεγάλη Βρετανία από την Coeliac UK, στην Ισπανία από την Federación de Asociaciones de Celíacos de Espana και την Ιταλία από την Associazione Italiana Celiachia. Για την Ελλάδα λίστα προϊόντων μπορείς να αποκτήσεις από την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης.

Τέλος όταν ταξιδεύεις έχεις περισσότερη ασφάλεια, όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει η δυνατότητα να ψωνίσεις εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως αυτά της Schär.

Και μερικές ακόμα χρήσιμες πληροφορίς: Ασφαλή, επικίνδυνα και απαγορευμένα τρόφιμα στη διατροφή χωρίς γλουτένη!

Μπορείτε να κατεβάσετε τη λίστα με τα προϊόντα εδώ!