Συσχετισμός της κοιλιοκάκης με τη γυναικεία γονιμότητα, κύηση κ.λ.π

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια και τις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Σε πολλές περιπτώσεις, γυναικολογικά προβλήματα έχουν συσχετισθεί με την κοιλιοκάκη.

Γυναικολογικά προβλήματα, όπως καθυστέρηση στην έναρξη της έμμηνου ρύσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας (εμμηναρχή), θα μπορούσε να είναι μια πιθανή πρώτη ένδειξη ύπαρξης της νόσου της κοιλιοκάκης. Κατά μέσο όρο μια τέτοια καθυστέρηση, σε κορίτσια που πάσχουν από κοιλιοκάκη, θα μπορούσε να είναι 1,4 χρόνια σε σύγκριση με υγιή κορίτσια. Επίσης, στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης, αυτή ενδέχεται να εμφανιστεί 3 ή 4 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι σε γυναίκες που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ασυνήθιστο φαινόμενο δεν είναι και οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση. Όλα αυτά συγκαταλέγονται και στα συμπτώματα της άτυπης κοιλιοκάκης, τα οποία δεν καταδεικνύουν άμεσα τη νόσο του εντέρου.

Η σχέση  ανάμεσα στην κοιλιοκάκη και την μειωμένη γονιμότητα (υπογονιμότητα), ένα από τα πιο σημαντικά γυναικολογικά προβλήματα της εποχής μας, έχει αποδειχθεί από πολυάριθμες  έρευνες. Το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάστηκαν στο γιατρό με προβλήμα υπογονιμότητας και τελικά έπασχαν από κοιλιοκάκη είναι περίπου 3%. Ποσοστό αισθητά υψηλότερο από το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη, το οποίο ορίζεται στο 1%.

Κάτι τέτοιο όμως ισχύει και  για τους άνδρες. Έχει  αποδειχθεί, ότι σε μη αναγνωρισμένη ύπαρξη κοιλιοκάκης οφείλεται η μειωμένη λειτουργία των γονάδων (σχηματισμός και απελευθέρωση του σπέρματος). Αυτές οι ανωμαλίες είναι δυνατό να  εμφανιστούν και μέσα στα πλαίσια μιας ολιγοσυμπτωματικής κοιλιοκάκης, στην οποία δεν αναδύονται κάποια περαιτέρω συμπτώματα.

Οι γυναίκες με κοιλιοκάκη, στις οποίες δεν έχει ακόμη διαγνωσθεί η νόσος και ως εκ τούτου δεν ακολουθούν ειδική δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, είναι λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυες και πολλές φορές αντιμετωπίζουν συχνές αποβολές. Έλλειψη αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη, μπορεί σε εγκυμονούσες  να επιφέρει επιπλοκές στο έμβρυο. Τα παιδιά γίνονται ελλειποβαρή σε σχέση με τους μη πάσχοντες. Εφόσον όμως αντιμετωπίζεται η νόσος, τα μωρά έχουν κατά κανόνα φυσιολογικό βάρος.

Κατά τ’ άλλα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για περίθαλψη σε  έγκυες  γυναίκες που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η τήρηση μιας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη ως θεραπεία κατά της κοιλιοκάκης, συνιστάται σε κάθε περίπτωση, για μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Συνήθως συνιστάται η πρόσληψη φολικού οξέος ακόμα και πριν ξεκινήσει η κύηση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην παροχή ασβεστίου, ιωδίου, σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Τα παραπάνω αποτελούν έρευνες. Σε κάθε περίπτωση για ιατρικά θέματα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

 

Πηγές:

Molteni N et al., Obstetric and gynecological problems in women with untreated celiac sprue. J Clin Gastroenterol. 1990 Feb;12(1):37-9
Sher KS et al., Female fertility, obstetric and gynaecological history in coeliac disease. A case control study. Digestion. 1994;55(4):243-6
Meloni GF et al., The Prevalence of coeliac disease in infertility. Hum Reprod 1999; 14:2759-61
Collins P et al., Infertility and celiac disease. Gut 1996;39:382-84
Farthing Mj et al., Male gonadal function in coeliac disease; sex hormones. Gut 1983;24:127-35
Kolho et al., Screening for celiac disease in women with a history of recurrent miscarriage or infertility. Br J Obstet Gynaecol. 1999 Feb;106(2):171-3
HenkerJ, Laass M Einfluss der Zöliakie auf Fertilität, Schwangerschaftsverlauf und intrauterines Wachstum. Gyn prax 2009 (in press).