Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου – Ορισμός

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

 

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή Σπαστική Εντεροκολίτιδα, αποτελεί την πιο συνηθισμένη ασθένεια του γαστρεντερικού. Διάγνωση επιτυγχάνεται, όταν αποκλειστούν τυχόν οργανικά ή παθολογικά αίτια των συμπτωμάτων, τα  οποία περιορίζουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου δεν είναι απλή, καθώς δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη τα παθολογικά αίτια. Βασικά κριτήρια του ΣΕΕ για τους ενήλικες είναι  τα παρακάτω:
α) Χρόνια προβλήματα του  εντέρου που διαρκούν πάνω απο 3 μήνες (π.χ κοιλιακοί πόνοι, φούσκωμα).
β) πόνοι ή δυσφορία που είναι τόσο έντονοι, ώστε διαταράσσεται η καθημερινότητα του ασθενούς και αναζητά ιατρική συμβουλή.
γ) προϋπόθεση είναι να  έχουν αποκλειστεί άλλες ασθένειες με συμπτώματα ίδια με αυτά του ΣΕΕ.

Tα παραπάνω διαγνωστικά κριτήρια συμπτωμάτων για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Γαστρεντερολογική Εταιρεία, είναι: για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών, διαρκή ή επαναλαμβανόμενα συμπτώματα σε συνδυασμό με 2 από τις 3 παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Ανακούφιση κατά την αφόδευση
  2. Μεταβολή στη συχνότητα αφόδευσης.
  3. Μεταβολή στη σύσταση των κοπράνων.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα διαγνωστικά κριτήρια, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα κ.ά. Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πιο σύνηθες στις ηλικίες από 35 έως 50 ετών.

Άλλα κριτήρια του ΣΕΕ για τα παιδιά

Για τα παιδιά και τους νέους, θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια:
α) κοιλιακή δυσφορία ή πόνοι που σχετίζονται με τουλάχιστον δυο ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Βελτίωση κατά την αφόδευση
  • Αλλαγές στη συχνότητα των αφοδεύσεων
  • Αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων

β) έλλειψη φλεγμονών, ανατομικών, μεταβολικών ή νεοπλασματικών σημαδιών που  να εξηγούν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Μην ξεχνάτε την Κοιλιοκάκη και την Ευαισθησία στη Γλουτένη και το Σιτάρι

Οι επιστήμονες υποπτεύονται την Κοιλιοκάκη ως πιθανή ασθένεια στην περίπτωση ασθενών με ΣΕΕ. Πολλές έρευνες ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με αυτόν το τομέα. Τόσο οι ασθενείς  που υποφέρουν απο το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, όσο και οι ασθενείς με Κοιλιοκάκη έχουν συναφή εντερικά συμπτώματα, τα οποία είναι χρόνια και παλινδρομούν. Την κοιλιοκάκη είναι σχετικά εύκολο να την αποκλείσεις, λόγω της συγκεκριμενοποιημένης διάγνωσής της. Στην περίπτωση της Ευαισθησίας στη Γλουτένη και  το σιτάρι, συγκεκριμένη διάγνωση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο να αποκλεισθεί η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι και να ακολουθηθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη.