Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Συνδρόμου;

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Συνδρόμου είναι μια δυσλειτουργία του εντέρου.

Παρά τις πολυάριθμες επισκέψεις σε γιατρούς και τις εκτενείς εξετάσεις, σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκονται φυσικά αίτια των συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά είναι απίθανο απλά να αγνοηθούν τα συμπτώματα, γιατί επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του πάσχοντος.

Συμπτώματα του Σ.Ε.Ε

Τα συμπτώματα του Σ.Ε.Ε μπορεί να ποικίλουν και συνήθως περιλαμβάνουν το φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και μια αίσθηση πληρότητας και κράμπας στη κοιλιακή χώρα.

Διάγνωση του Σ.Ε.Ε

Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες των ιατρικών οργανισμών, το Σ.Ε.Ε διαγνώσκεται στους ενήλικες όταν συναντώνται τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Μεταβολές στην πεπτική διεργασία (π.χ. στομαχικός πόνος, μετεωρισμός κ.λ.π) που διαρκούν περισσότερο από τρείς μήνες και εξελίσσονται σε χρόνιες εντερικές διαταραχές.
  • Τα παράπονα είναι τόσο έντονα ώστε ο ασθενής αναζητάει ιατρικές συμβουλές και αισθάνεται ότι η ποιότητα ζωής του/της επηρεάζεται.
  • Δεν εμφανίζονται άλλες παθολογίες (πχ. κοιλιοκάκη) οι οποίες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα.

Πλάνο φαγητού και ημερολόγιο φαγητού

Η θεραπεία του Σ.Ε.Ε είναι τόσο μοναδική για κάθε άτομο όσο και το εκάστοτε σύμπτωμα. Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, χρειάζεται υπομονή και εσκεμένη αποφυγή κάποιων τροφών μέχρι να δομηθεί ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο. Έτσι θα μπορέσει να ηρεμήσει το έντερο και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Κράτα ένα διατροφικό ημερολόγιο και συμβουλέψου έναν ειδικευμένο διατροφολόγο για συμβουλές.

Χαμηλά FODMAP και διατροφή χωρίς γλουτένη

Εφόσον εντοπίσεις ποιές τροφές πυροδοτούν ή ερεθίζουν τα συμπτώματα, μπορείς να αντιδράσεις. Για πολλούς ανθρώπους με Σ.Ε.Ε, η διατροφή χωρίς γλουτένη μειώνει την εμφάνιση πόνου, το φούσκωμα και την κόπωση και βελτιώνει τη συνοχή των κοπράνων.

Έτσι παρατηρούνται συχνά κόπωση, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, οσφυαλγία, κεφαλαλγία και πόνος στις αρθρώσεις σε συνδυασμό με ή ως αποτέλεσμα του Σ.Ε.Ε

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Charite του Βερολίνου έδειξε ότι το ένα τρίτο των ασθενών με Σ.Ε.Ε είδαν αποτελέσματα με το που ξεκίνησαν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Μάλιστα η ζωή τους πλέον κυλάει χωρίς συμπτώματα. Σε αυτούς τους ασθενείς, η γλουτένη και η ευαισθησία στο σιτάρι ήταν υπαίτια για το Σ.Ε.Ε.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να εξαιρεθεί η Κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι πριν αρχίσει ο ασθενής διατροφή χωρίς γλουτένη.

Επιπρόσθετα, ο γιατρός ή διατροφολόγος που σε παρακολουθεί θα πρέπει να καθορίσει εάν θα απαγορευθεί η κατανάλωση των αποκαλούμενων FODMAPs (fermentable oligo- di- and monosaccharides and polyols).  Είναι βραχείας αλυσίδας υδατάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως το σιτάρι,το κριθάρι και η σίκαλη. Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs αποφέρει αποτελέσματα και για πολλά χρόνια, κάποιοι γιατροί έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατηγική ως θεραπεία του Σ.Ε.Ε.