Τι είναι η αλλεργία στο σιτάρι;

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Δεν είναι η γύρη του σιταριού που προκαλεί την αλλεργία αλλά οι πρωτεϊνες που περιέχονται σε αυτό. Ιδίως κατά τη παιδική ηλικία, το σιτάρι είναι ένα από τα βασικά αλλεργιογόνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, υποχωρεί μόλις το παιδί φθάσει σε ηλικία σχολική.

Στους ενήλικες, η αλλεργία στο σιτάρι είναι συνήθως πιο μόνιμη. Πυροδοτείται όμως σε συνδυασμό με σωματική άσκηση (εξαρτώμενη από το σιτάρι αναφυλαξία) ή με τη μορφή άσθματος του φούρναρη, που προκαλείται από την εισπνοή αλλεργιογόνων που περιέχονται στο σιτάρι.

Συμπτώματα της αλλεργίας στο σιτάρι

Τα αρχικά συμπτώματα μιας αλλεργίας στο σιτάρι φαίνονται στο δέρμα και στην αναπνευστική οδό, συχνά αμέσως μετά τα γεύματα. Μπορεί ακόμα να προκληθεί δυσπεψία, με κάποια όμως καθυστέρηση.

Πιθανά συμπτώματα:

  • Στο στόμα, μύτη, μάτια και λαιμό: πρήξιμο, φαγούρα και κνησμώδης αίσθηση
  • Στο δέρμα: ατοπική δερματίτιδα ή κνίδωση
  • Στα πνευμόνια: αναπνευστική δυσχέρεια, άσθμα ή άσθμα του αρτοποιού
  • Στο εντερικό σύστημα: κράμπες, ναυτία, έμετος, φούσκωμα ή διάρροια

Διαγνώσκοντας την αλλεργία στο σιτάρι

Όπως και με άλλες αλλεργίες, τα συμπτώματα της αλλεργίας στο σιτάρι θα έπρεπε να καταγράφονται σε ένα ημερολόγιο τροφών και συμπτωμάτων.

Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με ένα συγκριμένο τέστ για αντισώματα και αλλεργικά τέστ. Αν τα συμπτώματα είναι ίδια με τα συμπτώματα της Κοιλιοκάκης, με άλλα λόγια, αν τα συμπτώματα είναι κράμπες στην κοιλιά, διάρροια ή ναυτία αμέσως μετά την κατανάλωση σιταριού, είναι σημαντικό να αποκλειστεί πρώτα η Κοιλιοκάκη. Για να μην αλλοιωθεί η διάγνωση, δεν πρέπει να ξεκινήσεις διατροφή χωρίς σιτάρι ή γλουτένη μέχρι να γίνει πλήρης διάγνωση της κατάστασης.

Θεραπεία της αλλεργίας στο σιτάρι

Η βασική θεραπεία έχει να κάνει με την αλλαγή στη δίαιτα. Από τη στιγμή που ο αλλεργιολόγος έχει διαγνώσει αλλεργία στο σιτάρι, θα πρέπει να αποκλειστεί το σιτάρι και τα συγγενή δημητριακά από την διάτροφή σου. Έχε στο νού ότι το σιτάρι βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα, που δεν θα υποψιαζόσουν. Για παράδειγμα, το ψωμί σικάλεως περιέχει και σιτάρι. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι ίδια με τα προϊόντα χωρίς σιτάρι. Διότι μπορεί να περιέχουν άμυλο σίτου χωρίς γλουτένη, το οποίο είναι ακατάλληλο για άτομα με αλλεργία στο σιτάρι.

Γι’αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να διαβάζεις τις ετικέτες των προϊόντων ή να ρωτάς το προσωπικό ενός καταστήματος για τα ακριβή συστατικά.

Προκειμένου να διαβεβαιώσεις ότι η διατροφή σου είναι ισορροπημένη παρά την αλλαγή και για να γνωρίσεις εναλλακτικές στη μαγειρική και την αρτοποιεία, είναι καλή ιδεά να επισκεφτείς έναν διατροφολόγο.