ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ;

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Κοιλιοκάκη: μια αυτοάνοση νόσος. Η κοιλιοκάκη είναι μια μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη. Η πρόσληψη τροφών που περιέχουν γλουτένη οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονής στο λεπτό έντερο, οι εντερικές λάχνες εκφυλίζονται και ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου δεν είναι πλέον σε θέση να  απορροφήσει, είτε πλήρως είτε επαρκώς, θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Το  αποτέλεσμα είναι δυσαπορρόφηση, ιδιαίτερα στους ασθενείς νεαρής ηλικίας.

ΣυμπτώματαGlutensensitivitaet_Diagnose
Η κοιλιοκάκη γίνεται αντιληπτή με τα παρακάτω χαρακτηριστικά συμπτώματα: διάρροια, απώλεια  βάρους και δυνάμεων, τυμπανισμός, κοιλιακοί πόνοι, ναυτία  και διαταραχές ανάπτυξης, κυρίως τα παιδιά. Στους ενηλίκους εμφανίζονται επίσης επιβαρυντικά συμπτώματα και εκτός της περιοχής του εντέρου π.χ. ατονία, κόπωση, αναιμία, οστεοπόρωση, έλλειψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, ερπετοειδής δερματίτιδα Duhring, διαβήτης τύπου Ι, θυρεοειδίτιδα καθώς και δυσανεξία στη λακτόζη.

Επιπολασμός
Η κοιλιοκάκη εμφανίζεται σε κάθε ηλικία και συχνότερα απ’ ότι υποθέτουμε. Εκτιμάται ότι το 1% του πληθυσμού προσβάλλεται από κοιλιοκάκη ενώ σε κάθε έναν διαγνωσμένο πάσχοντα κοιλιοκάκης στην Ευρώπη αντιστοιχούν 7 έως 10 μη διαγνωσμένοι πάσχοντες.

Arzt mit KollegenΔιάγνωση
Η κοιλιοκάκη μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα μέσω του προσδιορισμού συγκεκριμένων αντισωμάτων (κατά της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, του ενδομυίου (ΕΜΑ), στα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και τα αντισώματα κατά της γλιαδίνης (AGA), κλάση IgA IgG). Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης πρέπει να διενεργηθεί βιοψία του λεπτού εντέρου.

Θεραπεία – διατροφή ελεύθερη γλουτένης
Σήμερα, μοναδική θεραπεία αποτελεί η δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Οι πάσχοντες σταματούν πολύ γρήγορα να έχουν συμπτώματα όταν τηρούν με συνέπεια τη διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Από  τη φύση, πολλά προϊόντα δεν  περιέχουν γλουτένη π.χ.: το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά, το γάλα και  πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, το ρύζι, το καλαμπόκι και  οι πατάτες. Επιπλέον, στο εμπόριο διατίθεται ποικιλία προϊόντων ελεύθερων γλουτένης, όπως μέλι, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα.