ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΕΙΔΗ, ΑΙΤΙΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Τα συμπτώματα  της κοιλιοκάκης δεν κάνουν την εμφάνισή τους μόνο στο γαστεντερικό αλλά μπορεί να εκδηλωθούν ποικιλοτρόπως. Ένας από αυτούς είναι στα μαλλιά! Η εξήγηση  είναι απλή: λόγω της δυσανεξίας προσλαμβάνονται λίγα θρεπτικά συστατικά. Κυρίως η έλλειψη σε σίδηρο και στις βιταμίνες Α και C ευθύνονται για την μη ανάπτυξη των τριχών. Και αν το δούμε από άλλη οπτική, η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε εξάντληση και κούραση με αποτέλεσμα να γίνεται κανείς πιο επιρρεπής στο άγχος και την ψυχική κατάπτωση, παράγοντες  που οδηγούν και σε τριχόπτωση.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη συνήθως έχουν αραιά μαλλιά και συχνά εύθραυστα. Τι είναι όμως η τριχόπτωση; Ο άνθρωπος χάνει κατά μέσο όρο 100 τρίχες την ημέρα, όταν ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους 300 τρίχες επίσης καθημερινά. Όταν οι τρίχες που χάνονται είναι περισσότερες από αυτές  που «γεννιούνται» μιλάει κανείς για τριχόπτωση (effluvium). Μπορεί να αφορά σε όλο το κεφάλι ή σε κάποιες περιορισμένες περιοχές του κεφαλιού. Τα συνηθέστερα είδη τριχόπτωσης είναι:

  • Η ορμονικά κληρονομική τριχόπτωση (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία)
  • Η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata)
  • Η διάχυτη τριχόπτωση (alopecia diffusa)

Σε πολλά φόρουμ ατόμων με κοιλιοκάκη, συναντά κανείς περιπτώσεις  ανθρώπων με γυροειδή τριχόπτωση. Το συγκεκριμένο είδος τριχόπτωσης συναντάται και από άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα. Η κλινική της εικόνα είναι μεμονωμένες, λείες και εμφανώς περιγεγραμμένες περιοχές χωρίς μαλλιά είτε στρογγυλές είτε οβάλ. Η δερματική περιοχή είναι υγιής χωρίς ερεθισμούς. Συνήθως η τριχόπτωση περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στην περίπτωση όμως που παρατηρηθεί και στο υπόλοιπο σώμα (βλεφαρίδες, φρύδια, μασχάλες, γενειάδα, ηβικό τρίχωμα) τότε πρόκειται για αλωπεκία universalis.

Γενικά (όχι μόνο στην περίπτωση κοιλιοκάκης) ισχύει: η γυροειδής τριχόπτωση είναι η πιο κοινή φλεγμονώδης νόσος της τρίχας. Αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία απώλειας των  τριχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τις γυναίκες να την εμφανίζουν πιο συχνά από τους άνδρες. Ακόμη και τα παιδιά ή οι έφηβοι μπορεί να την παρουσιάσουν. Συνηθέστερα, συναντάται σε άτομα από 20 έως 40 ετών. Η ασθένεια είναι καλοήθεις και κυρίως αποτελεί αισθητικό πρόβλημα για όσους την εμφανίζουν. Η απώλεια τριχών και το γεγονός ότι η ασθένεια δεν είναι προλέψιμη επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικά και κυρίως τους νέους που την παρουσιάζουν.

Τι βοηθάει; Τα αίτια, δυστυχώς, είναι συνήθως άγνωστα και οι πιθανές θεραπείες ποικίλες. Συχνά γίνεται χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων με τις όποιες παρενέργειες, αλλά πολλές φορές και φυσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να αποδώσουν θετικά. Στην περίπτωση που οφείλεται σε ψυχικά αίτια χρειάζεται αντιμετώπισή τους και  απομείωση του  άγχους. Σε πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκεται και η κοιλιοκάκη ως αίτιο της τριχόπτωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση π.χ. σαμπουάν που περιέχουν γλουτένη. Σε γενικές γραμμές συνιστάται βελτίωση στη διατροφή για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Κατά συνέπεια και πάντα μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη αυξάνει πολύ τις πιθανότητες βελτίωσης.