Όταν υπάρχει δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ακολουθεί κανείς μια διατροφή χωρίς γλουτένη, λακτόζη ή ξηρούς καρπούς.

Μπορεί να έχει κανείς αλλεργία, δυσανεξία ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, που τον υποχρεώνουν να αφαιρέσει από την διατροφή του συγκεκριμένες τροφές.

Τροφικές αλλεργίες

Η αλλεργία σε τρόφιμα είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Η αντίδραση συμβαίνει αμέσως και επιδρά στο δέρμα, την βλεννογόνο και τον αναπνευστικό σωλήνα. Παραδείγματα τροφικών αλλεργιών είναι η αλλεργία στα φυστίκια ή η αλλεργία στο σιτάρι. Και στις δυο περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στις πρωτεΐνες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές.

Σε άτομα που πάσχουν από τέτοιες αλλεργίες, ακόμα και η μικρότερη ποσότητα των τροφών αυτών, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και οι μικρότερες ποσότητες αυτών.

Προκειμένου να προστατεύονται οι άνθρωποι με αλλεργίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 14 από τα πιο συνήθη τρόφιμα που προκαλούν αλλεργίες πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων καθώς και στις συσκευασίες των φαγητών σε πακέτο για το σπίτι.

Τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία δεν προκαλείται από κάποια αλλεργική αντίδραση και τα συμπτώματά της δεν φαίνονται, παρά μόνο αρκετές ώρες μετά. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της δυσανεξίας στη λακτόζη, που είναι σχετικά συνήθισμένη. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν έλλειψη σε ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στα επιμέρους τους στοιχεία. Αν αυτό το ένζυμο είναι απόν, η λακτόζη δεν μπορεί να διασπαστεί και για αυτό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα.

Έτσι προκαλούνται τα τυπικά συμπτώματα, όπως τα φουσκώματα, η διάρροια και οι στομαχόπονοι. Σε αντίθεση με άτομα με αλλεργίες, τα άτομα με τροφικές δυσανεξίες μπορούν να ανεχθούν μια συγκεκριμένη ποσότητα της υπό αμφισβήτηση τροφής και δεν πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την κατανάλωση ιχνών αυτής.

Αυτοάνοση διαταραχή

 

Η αυτοάνοση διαταραχη έχει να κάνει με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ίδιο του τον ιστό. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια γνωστή αυτοάνοση διαταραχή. Η διαταραχή προκαλεί μια φλεγμονή στην οποία το σώμα επιτίθεται και καταστρέφει τον ίδιο του τον ιστό.

Η κοιλιοκάκη είναι επίσης, μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το λεπτό έντερο καταστρέφεται. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάσταση είναι αναστρέψιμη όταν γίνεται στροφή στην διατροφή χωρίς γλουτένη.