ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ;

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα παρακάτω δημητριακά : σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και  αγριοσίταρο. Αν και η διατροφική αξία της γλουτένης είναι μικρή, διαθέτει ευεργετικές φυσιολογικές και τεχνολογικές ιδιότητες για την επεξεργασία του αλευριού.

Η κοιλιοκάκη είναι μια  μόνιμη δυσανεξία του ανοσοποιητικού συστήματος στην γλουτένη. Η πρόσληψη γλουτένης, από άτομα με αυτή τη γενετική προδιάθεση, προκαλεί φλεγμονή του εντέρου, οι εντερικές λάχνες εκφυλίζονται και ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου καταστρέφεται. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορούν να υποχωρήσουν μόνο με αυστηρή διατροφή ελεύθερη γλουτένης.

Η ευαισθησία στη γλουτένη, έχει να κάνει με την υπερευαισθησία ενός ατόμου σε αυτήν, χωρίς  αυτό να σημαίνει ότι το εν λόγω άτομο πάσχει από κοιλιοκάκη ή από  κάποια αλλεργία στο σιτάρι.  Η ευαισθησία αυτή επιφέρει  συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία, δυσπεψία, κόπωση, μυικοί πόνοι και πολλά άλλα τα οποία όμως υποχωρούν μετά από δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Που χρησιμοποιείται η γλουτένη;

Έχει, επίσης, πολλές διαφορετικές τεχνολογικές ιδιότητες στα τρόφιμα. Η ίδια η γλουτένη έχει χαμηλή θρεπτική αξία, αλλά είναι ένας καλός γαλακτωματοποιητής και φορέας γεύσεων, επιπλέον έχει το χαρακτηριστικό να δεσμεύει νερό και έτσι να σταθεροποιείται. Ως εκ τούτου, είναι ευπροσάρμοστη και χρησιμοποιείται σε έτοιμα γεύματα και σάλτσες, καθώς και στην τεχνολογία τροφίμων ως ενισχυτικό. Χρησιμεύει επίσης ως κόλλα που δίνει συνοχή στη ζύμη και έτσι, για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να ψηθεί το ψωμί.

Διατροφή χωρίς γλουτένη ως λύση.

Μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία που εξασφαλίζει βέλτιστη υγεία στην περίπτωση των πασχόντων από κοιλιοκάκη. Η λύση είναι, επομένως, να παραιτηθούν οριστικά οι πάσχοντες από όλα τα τρόφιμα που γίνονται από γλουτένη ή περιέχουν γλουτένη. Ακόμη και τα παραμικρά ίχνη γλουτένης μπορούν να προκαλέσουν ιστολογική βλάβη, οπότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συνεπώς, στην περίπτωση της κοιλιοκάκης θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και αγορά των τροφών τους.