Ιατρική διάγνωση: κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Υποψίες για κοιλιοκάκη; Επισκέψου το γιατρό σου.

Πιστεύεις ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σου; Τότε επισκέψου αμέσως το γιατρό σου! Εάν υπάρχουν υποψίες ότι πάσχεις από κοιλιοκάκη, ο γιατρός θα σε παραπέμψει σε μια εξέταση αίματος για την αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων. 

Στα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης καταστρέφει την επένδυση του λεπτού εντέρου. Για να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς συμπτώματα, πρέπει να ακολουθήσουν μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη. Για το λόγο αυτό, μια αξιόπιστη ιατρική διάγνωση είναι πολύ σημαντική – και επίσης επειδή και άλλες παθήσεις μπορεί επίσης να προκληθούν από δημητριακά που περιέχουν γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Η πάθηση πυροδοτείται από τη γλουτένη, η οποία περιέχεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Στα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου. 

Βλάβη του βλεννογόνου και διατροφική ανεπάρκεια 

Φυσιολογικά, ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου έχει εκατομμύρια μικροσκοπικές προεξοχές, γνωστές ως «λάχνες», οι οποίες διευρύνουν την επιφάνεια του λεπτού εντέρου – και με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Στα άτομα με κοιλιοκάκη, ο εντερικός βλεννογόνος έχει υποστεί τόσο σοβαρή βλάβη από τη φλεγμονή, ώστε οι λάχνες καταστρέφονται και γίνονται επίπεδες με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται πλέον επαρκείς θρεπτικές ουσίες από τον οργανισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος ή το ασβέστιο. Η μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να προκαλέσει δευτερογενείς καταστάσεις όπως αναιμία ή οστεοπόρωση. 

Πρώτα εξέταση αίματος, μετά βιοψία του λεπτού εντέρου 

Ωστόσο, εάν τα άτομα με κοιλιοκάκη ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, ο φυσιολογικός εντερικός βλεννογόνος ανακάμπτει και μπορούν να ζήσουν χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, μια αξιόπιστη ιατρική διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι η διάγνωση είναι σωστή, είναι σημαντικό να μην ξεκινήσει κανείς δίαιτα χωρίς γλουτένη πριν από τη διενέργεια της εξέτασης. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα μπορεί να αλλοιωθούν. Στο ιατρείο, οι ασθενείς με υποψία κοιλιοκάκης υποβάλλονται πρώτα σε εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων ειδικά για την κοιλιοκάκη. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εξέταση αυτή έχει νόημα, προσδιορίζεται επίσης η ολική ανοσοσφαιρίνη Α («IgA»). Εάν ανιχνευθούν αντισώματα, διενεργείται βιοψία του λεπτού εντέρου για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Για τον σκοπό αυτό, λαμβάνεται ενδοσκοπικά ένα μικροσκοπικό δείγμα του βλεννογόνου και εξετάζεται στο μικροσκόπιο. Εάν εντοπιστούν μη φυσιολογικές αλλαγές στον εντερικό βλεννογόνο, ο ασθενής διαγιγνώσκεται με κοιλιοκάκη. 

Άλλες ασθένεις σχετιζόμενες με δημητριακά 

Σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, μια αξιόπιστη ιατρική διάγνωση είναι πολύ σημαντική, διότι υπάρχουν και άλλες παθήσεις που προκαλούνται από τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη:

  • Στα άτομα με αλλεργία στο σιτάρι, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε συνήθως αβλαβή συστατικά του σιταριού. Ενώ λοιπόν τα άτομα αυτά πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς σιτάρι, μπορούν να καταναλώνουν άλλα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη χωρίς κανένα πρόβλημα. 
  • Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη και το σιτάρι σχετίζονται με υπερευαισθησία στα συστατικά της γλουτένης και του σιταριού. Εάν η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι έχουν αποκλειστεί ως αιτίες των συμπτωμάτων, η διάγνωση της ευαισθησίας στη γλουτένη και το σιτάρι βασίζεται στη μείωση των συμπτωμάτων ως αποτέλεσμα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη. 
  • Εάν αποκλειστεί η κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη ή/και το σιτάρι και η αλλεργία στο σιτάρι, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως διαταραχή που σχετίζεται με τα δημητριακά.  Ορισμένα άτομα με IBS (ΣΕΕ) ανταποκρίνονται σε μια δίαιτα χαμηλή σε «FODMAPs» (ζυμώσιμοι υδατάνθρακες μικρής αλυσίδας). Το σιτάρι είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη δυτική διατροφή σε FODMAPs.