Όλα για την κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Με αυτόν τον οδηγό θέλουμε να σε βοηθήσουμε να τα μάθεις όλα για την κοιλιοκάκη, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις της στην υγεία. Συνεχώς ανακαλύπτονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη σοβαρή πάθηση, η οποία προσβάλλει τουλάχιστον έναν στους εκατό ανθρώπους και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που σχετίζεται με τη γλουτένη, δηλαδή μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα εξής δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Δεν πρόκειται για αλλεργία. Όταν ένα άτομο πάσχει από κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τις ουσίες που βρίσκονται μέσα στη γλουτένη ως απειλή για τον οργανισμό και τους επιτίθεται. Αυτό προκαλεί βλάβη στην επένδυση του λεπτού εντέρου και διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.

Ένα άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσαπορρόφηση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και μεταξύ άλλων ακούσια απώλεια βάρους.

Η μόνη γνωστή θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διακοπή της κατανάλωσης γλουτένης. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα τερματίσει γρήγορα τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο.

Τι προκαλεί την κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη φαίνεται να έχει κληρονομικό στοιχείο, αλλά δεν κληρονομείται αυτόματα στις οικογένειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην πυροδότηση της πάθησης σε ένα άτομο που έχει γενετική προδιάθεση γι” αυτήν, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα αίτια της κοιλιοκάκης.

Ένα άτομο μπορεί να έχει το γονίδιο που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναπτύξει κοιλιοκάκη, αλλά δεν το κάνει.

Είναι η κοιλιοκάκη κληρονομική;

Εάν έχεις στενό συγγενή με κοιλιοκάκη, όπως γονέα ή αδελφό, αυτό σημαίνει ότι έχεις αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξεις την πάθηση.

Ο κίνδυνος είναι περίπου 10% για ένα άτομο που έχει οικογενειακό ιστορικό κοιλιοκάκης. Εάν έχεις έναν πανομοιότυπο δίδυμο με κοιλιοκάκη, υπάρχει 75% πιθανότητα να νοσήσεις και εσύ από την πάθηση. Επομένως, η γενετική δημιουργεί έναν κίνδυνο, αλλά δεν είναι αυτόματος.

Η έρευνα δείχνει ότι η κοιλιοκάκη συνδέεται στενά με έναν αριθμό γενετικών μεταλλάξεων που επηρεάζουν μια ομάδα γονιδίων γνωστών ως γονίδια HLA-DQ. Τα γονίδια αυτά είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις στα γονίδια HLA-DQ είναι αρκετά συχνές, καθώς εμφανίζονται περίπου στο ένα τρίτο του πληθυσμού. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι άλλο, ενδεχομένως περιβαλλοντικοί παράγοντες, που πυροδοτούν την κοιλιοκάκη σε ορισμένα άτομα.

Για να είμαστε σαφείς, η κοιλιοκάκη δεν είναι κάτι που μπορείς να κολλήσεις, όπως ένας ιός. Και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία γνώση σχετικά με το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής της εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό.

Τύποι κοιλιοκάκης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοιλιοκάκης, μεταξύ των οποίων:

  1. Κλασική/συμπτωματική κοιλιοκάκη. Νωρίς στη ζωή, οι ασθενείς εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της απώλειας βάρους ή της αδυναμίας ανάπτυξης ή της καθυστερημένης εφηβείας στην περίπτωση των παιδιών.
  2. Μη κλασική/ασυμπτωματική κοιλιοκάκη. Στην περίπτωση της ασυμπτωματικής κοιλιοκάκης, η πάθηση εμφανίζεται αργότερα στη ζωή μέσω συμπτωμάτων που εμφανίζονται εκτός του εντέρου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σιδηροπενική αναιμία, χρόνια κόπωση, ημικρανίες, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια και ανεπάρκεια βιταμινών.
  3. Σιωπηλή κοιλιοκάκη. Ονομάζεται επίσης υποκλινική κοιλιοκάκη, οι ασθενείς δεν επηρεάζονται από κανένα από τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να τους προειδοποιήσουν για το γεγονός ότι πάσχουν από την πάθηση, αλλά υποφέρουν από τη σχετική βλάβη στο λεπτό τους έντερο.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μη θεραπευμένης κοιλιοκάκης

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κοιλιοκάκη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου.

Η βλάβη που προκαλείται από τα αντισώματα στις λάχνες, τις προεξοχές του εντέρου που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος, σημαίνει ότι η δυσαπορρόφηση της τροφής είναι ένα τυπικό αποτέλεσμα της κοιλιοκάκης. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως η αναιμία, αλλά και να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, όταν τα οστά μας γίνονται εύθραυστα και αδύναμα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, ο υποσιτισμός θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλείται στο έντερο από τη μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη.

Η μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να συμβάλει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα άτομο με μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη έχει επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κοιλιοκάκη;

Επειδή τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι πολλά και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη. Επίσης, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή τη δυσανεξία στο σιτάρι. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, διάρροια, ναυτία, αέρια, δυσκοιλιότητα, κόπωση, στοματικά έλκη, ξαφνική απώλεια βάρους, αναιμία και πολλά άλλα.

Εάν πιστεύεις ότι έχεις κάποια από τα συμπτώματα, τότε θα πρέπει να τα συζητήσεις με το γιατρό σου. Το επόμενο στάδιο, εφόσον ο γιατρός συμφωνεί, είναι να κάνεις μια εξέταση αίματος, η οποία, ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να παραπέμψει την περίπτωσή σου σε γαστρεντερολόγο.

Είναι επικίνδυνη η κοιλιοκάκη;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές στην υγεία ενός ατόμου. Μόλις διαγνωστεί, η τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη επιτρέπει σε ένα άτομο με κοιλιοκάκη να αισθάνεται υγιές και καλά.

Πόσο συχνή είναι η κοιλιοκάκη;

Είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζεις. Η εταιρεία Coeliac UK αναφέρει ότι περίπου ένας στους εκατό ανθρώπους πάσχει από κοιλιοκάκη, ενώ παρόμοιες εκτιμήσεις γίνονται και σε άλλες χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, μόνο το 30% των ατόμων που έχουν την πάθηση έχουν διαγνωστεί.

Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναφερθείσες περιπτώσεις κοιλιοκάκης είναι τρεις φορές περισσότερες μεταξύ των γυναικών από ό,τι στους άνδρες.