Μύθοι «χωρίς γλουτένη»

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Όπως και σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και στη διατροφήη χωρίς γλουτένη υπάρχουν πολλοί μύθοι!

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς και πόσο απέχουν ή όχι από την πραγματικότητα.

Το σιτάρι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ένα τρόφιμο που φέρει ετικέτα χωρίς γλουτένη.

Σαν θεωρία είναι λογική επειδή το σιτάρι απαγορεύεται σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, οι κανόνες διαχείρισης τροφίμων και φαρμάκων επιτρέπουν τη χρήση συστατικών που παρασκευάζονται από σπόρους που περιέχουν γλουτένη και έχουν υποστεί επεξεργασία για την αφαίρεση της γλουτένης. Μερικά παραδείγματα είναι το άμυλο σίτου, το κιτρικό οξύ, η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης και η μαλτοδεξτρίνη, τα οποία βρίσκονται τόσο στα τρόφιμα όσο και στα φάρμακα και είναι πάντοτε ελεύθερα γλουτένης.

Πολλά μπαχαρικά περιέχουν κρυφή γλουτένη.

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα μπαχαρικά ότι προστίθεται κρυφά αλεύρι για να εισχύσουν τα μπαχαρικά. Επίσης πως το διοξείδιο του πυριτίου που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των μπαχαρικών περιέχει γλουτένη. Η αλήθεια όμως για τα μπαχαρικά είναι πως το πρόβλημα αφορά μόνο την επιμόλυνση και ίσως κάποια μίγματα μπαχαρικών. Προτιμούμε λοιπόν να αγοράζουμε μπαχαρικά που ξέρουμε ότι είναι ασφαλή και αποφεύγουμε τα μείγματα.

Η διακοπή της γλουτένης από τη διατροφή μας είναι ευεργετική, ακόμα και αν δεν έχουμε Κοιλιοκάκη.

Για τους περισσότερους από εμάς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι μια φυσικά υγιεινή διατροφή. Εάν για παράδειγμα αντικαταστήσουμε μπισκότα, γλυκά και μπύρα που περιέχουν γλουτένη, με μπισκότα χωρίς γλουτένη, κέικ και μπύρα, δεν θα χάσουμε βάρος ούτε θα αισθανθουμε καλύτερα.

Εάν σταματήσουμε όμως να καταναλώνουμε τηγανητά, ψημένα τρόφιμα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και πρωτεΐνες από άπαχο κρέας, αυγά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και φασόλια, σίγουρα θα αισθανθούμε καλύτερα.

Αν είχατε Κοιλιοκάκη ως παιδί, θα το ξεπεράσετε.

Η Κοιλιοκάκη δεν είναι τροφική αλλεργία ή δυσανεξία αλλά μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από τη γλουτένη και επομένως μια κατάσταση που οι ασθενείς δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Η Κοιλιοκάκη επίσης μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και σε υπερήλικες. Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μια μόνιμη κατάσταση και η καλύτερη ιατρική παρέμβαση που έχουμε είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.