Τι είναι η γλουτένη λοιπόν;

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Υπάρχουν περισσότερες παγίδες στη γλουτένη απ’ ότι μπορεί να νομίζεις.

… το σούσι, για παράδειγμα. Ενώ το ρύζι, τα ψάρια και τα φύκια δεν είναι πρόβλημα, ορισμένα εστιατόρια χρησιμοποιούν ξύδι από βύνη ή μπύρα με βάση τα δημητριακά για να καρυκεύσουν το σούσι. Σε αντίθεση με το ξύδι από ρύζι που χρησιμοποιείται κλασικά για το σούσι, το οποίο είναι απαλλαγμένο από γλουτένη, οι παραπάνω τύποι ξυδιού περιέχουν γλουτένη, όπως ακριβώς και οι σάλτσες σόγιας. 

Αν θέλεις να ζήσεις μια ζωή χωρίς γλουτένη, χρειάζεσαι τις σωστές τροφές. Η γλουτένη περιέχεται φυσικά σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το σπέλτ, η σίκαλη και το κριθάρι. Έτσι, όσον αφορά το αλεύρι, τα αρτοσκευάσματα και τα ζυμαρικά, χρειάζεται να βρεις εναλλακτικές λύσεις από τα συμβατικά προϊόντα. Όμως πρέπει να δίνεις προσοχή όταν επιλέγεις έτοιμα γεύματα, μείγματα μπαχαρικών, σάλτσες, λουκάνικα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, καθώς και ποτά. 

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που απαντάται σε πολλά δημοφιλή δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σπέλτα, η σίκαλη και το κριθάρι. Η γλουτένη βοηθάει τα συστατικά στα αρτοσκευάσματα να κολλήσουν μεταξύ τους. Ωστόσο, η γλουτένη δεν είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, γεγονός που καθιστά δυνατή μια δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη. Μάλιστα, ορισμένοι άνθρωποι, όπως τα άτομα με κοιλιοκάκη, δεν έχουν άλλη επιλογή. Για τα άτομα με αυτή την αυτοάνοση διαταραχή, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του λεπτού εντέρου. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Είναι σημαντικό να μην κάνεις καμία αλλαγή στη διατροφή σου μέχρι να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας. Εάν πιστεύεις ότι η γλουτένη μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων σου, μίλησε με το γιατρό σου για να σε κατευθύνει να κάνεις τις κατάλληλες εξετάσεις. Θα πρέπει να συνεχίσεις να καταναλώνεις τακτικά γλουτένη καθ” όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης. 

Φυσικά gluten-free 

Εάν θέλεις να απολαμβάνεις μια ζωή ακολουθώντας διατροφή χωρίς γλουτένη, προφανώς θα χρειαστείς τις κατάλληλες τροφές. 

Οι ακόλουθες τροφές είναι φυσικά χωρίς γλουτένη: 

 • φρούτα και λαχανικά 
 • γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα 
 • αυγά, ψάρια και κρέας 
 • λίπος, βούτυρο και λάδι 
 • φυσικά βότανα 
 • καρυκεύματα όπως αλάτι και πιπέρι 

Εναλλακτικά, δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη είναι το κεχρί, το ρύζι, ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), το φαγόπυρο και οι πατάτες, ακόμη και η βρώμη, εφόσον προέρχονται από ελεγχόμενη καλλιέργεια χωρίς γλουτένη. 

Είναι σημαντικό να έχεις υπόψιν σου ότι όσον αφορά το αλεύρι, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κράκερς, τα μπισκότα, το κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα, χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη αντί για τα συμβατικά προϊόντα από σιτάρι, σπέλτα, σίκαλη και κριθάρι. 

Ανακάλυψε την κρυμμένη γλουτένη 

Η γλουτένη μπορεί όμως να περιέχεται και σε πολλά άλλα τρόφιμα, ακόμη και εκεί που δεν το περιμένεις. Η γλουτένη είναι συχνά κρυμμένη στα ακόλουθα τρόφιμα: 

 • έτοιμα γεύματα 
 • μείγματα μπαχαρικών 
 • σάλτσες 
 • λουκάνικα και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος 
 • ποτά. 

Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχεις πάντα προσεκτικά τη λίστα των συστατικών και σε περίπτωση αμφιβολίας να μην αγοράζεις ένα προϊόν που είναι αμφισβητούμενο. 

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν επισήμανση 

Τα τρόφιμα που ορίζονται ως τρόφιμα χωρίς γλουτένη πρέπει να περιέχουν λιγότερο από 20 mg γλουτένης ανά κιλό (= 20 μέρη ανά εκατομμύριο). Αυτό σημαίνει ότι όταν πηγαίνεις για ψώνια, θα πρέπει πάντα να ελέγχεις τη λίστα των συστατικών στη συσκευασία για να εντοπίζεις την κρυμμένη γλουτένη. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή έχουν στη συσκευασία το σύμβολο του διεγραμμένου σταχυού.

Τι μπορείς να φας; 

Πάτα εδώ για μια επισκόπηση των όσων μπορείς να καταναλώσεις σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και που θα πρέπει να δίνεις προσοχή.