Δημητριακά με και χωρίς γλουτένη

Δημητριακά με και χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Συστατικά

Δεν περιέχουν όλα τα δημητριακά γλουτένη καθώς υπάρχουν πολλά, που από τη φύση τους είναι χωρίς γλουτένη. Έτσι, αποτελούν μια εναλλακτική λύση από μόνα τους. Πέρα από αυτό, κάποια, όπως οι πατάτες και τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ποια δημητριακά είναι ελεύθερα γλουτένης;

Τα δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη είναι: το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί, τα όσπρια, ο αμάρανθος, η κινόα, ο φαγόπυρος και οι πατάτες.

Ποια δημητριακά περιέχουν γλουτένη;

Η γλουτένη περιλαμβάνεται στα ακόλουθα δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, καμούτ, τριτικάλε και όλα όσα προϊόντα είναι παρασκευασμένα από τα παραπάνω. Θα πρέπει να τα αναγνωρίζετε και να θυμάστε ότι όλα τα παραπάνω δημητριακά περιέχουν γλουτένη, ώστε να τα αποφεύγετε τελείως από τη διατροφή σας.

Τι γίνεται τι με τη βρώμη;

Η βρώμη είναι γεμάτη σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες (για παράδειγμα βιταμίνη Β), μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο), και πρωτεΐνες. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες, καθιστούν τη βρώμη ένα πολύτιμο συμπλήρωμα μιας διατροφής.

Από τον Μάρτιο του 2006, τα προϊόντα τα οποία είναι παρασκευασμένα από βρώμηω που δεν είναι επιμολυνσμένη, φέρουν το σύμβολο του διαγεγραμμένου σταχύου. Επιπλέον, συνοδεύονται και από την υπόδειξη “oats” (βρώμη στα αγγλικά), ώστε να είναι προφανές στον καταναλωτή ότι πρόκειται για ένα εγγυημένο τρόφιμο χωρίς γλουτένη που δεν περιέχει επιμολυνσμένη βρώμη.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη, θα πρέπει να βάζουν σταδιακά στη διατροφή τους τη βρώμη και άλλα προϊόντα από μη-επιμολυνσμένη βρώμη. Εάν είναι δυνατόν, το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν άλλα συμπτώματα πριν την κατανάλωση της βρώμης ώστε να εντοπιστούν τα συμπτώματα της βρώμης. Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε προϊόν βρώμης.