Κεχρί – ιδανικό για ζυμαρικά

Παγκόσμιο προϊόν: Συστατικά

Ένα αγαπημένο δημητριακό : πρώτη ύλη χωρίς γλουτένη με προοπτικές!  Τα τελευταία χρόνια το κεχρί έχει «κλέψει» την δυτική κουζίνα και ως δημητριακό χωρίς γλουτένη έχει πολύτιμη θέση στην Schär. Με την ελεγχόμενη καλλιέργεια, μέσω αγροτών με σύμβαση συνεργασίας με εμάς, εγγυόμαστε την ιχνηλασιμότητα και ασφάλεια της προέλευσής του.

Κεχρί – το πολυσυστατικό χωρίς γλουτένη

Έτσι, γίνεται σπορά των καλύτερων ποικιλιών κεχριού, που ενδείκνυνται για επεξεργασία και χρήση σε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Η αρχική καταγωγή του κεχριού είναι από την κεντρική Ασία. Μέσα στα πλαίσια του ερευνητικού μας προγράμματος «RE-CEREAL» επιδιώκουμε εμείς στη Schär να προωθήσουμε την καλλιέργεια κεχριού (καθώς και του φαγόπυρου και της βρώμης) στην περιοχή των ‘Αλπεων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας.

Το κεχρί έχει μικρό κύκλο ανάπτυξης, διάρκειας 90 ημερών. Αυτό παρέχει σε έναν αγρότη που συλλέγει τα σιτηρά του τον Ιούνιο, την ευκαιρία να ξανακαλλιεργήσει το κεχρί δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι.

Επίσης, το κεχρί εμπλουτίζει το έδαφος και σε αντίθεση με άλλα δημητριακά χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα και νερό.

Χάρη στις θετικές ιδιότητές του κατά το ψήσιμο και την επεξεργασία του, καθώς και την αρμονική του γεύση, το κεχρί συμπληρώνει τα διάφορα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των ψωμιών της Schär. Τέτοια είναι το Cereale del Mastro Panettiere, το Pan Rustico και το Hamburger. Αλλά αποτελεί βασικό συστατικό και στα αγαπημένα όλων ζυμαρικά όπως τα Spaghetti.

Κεχρί χωρίς γλουτένη ως υγιεινό συστατικό

Το κεχρί είναι ένα δημητριακό χωρίς γλουτένη, υψηλής αξίας που περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μικρο-ιχνοστοιχεία από άλλα όπως π.χ. το ρύζι και το καλαμπόκι. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης δίαιτας χωρίς γλουτένη, το κεχρί γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό.

Το κεχρί χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά όπως ο φώσφορος και ο σίδηρος. Περιέχει επίσης δυο με τρεις φορές περισσότερο σίδηρο απ’ ότι το σιτάρι και έτσι είναι αξιόλογη πηγή σιδήρου και βοηθάει στο σχηματισμό αίματος.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του κεχριού είναι πλούσιες σε ζωτικά αμινοξέα, ιδίως μεθειονίνη και κυστίνη. Και είναι και νόστιμο: η φυσική γλυκύτητα του κεχριού εξασφαλίζει ένα εκλεπτυσμένο άρωμα στο ψωμί.