Φαγόπυρο – ο σπόρος για ψωμί χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Συστατικά

Με το ιδιαίτερο σχήμα του, τις εξαιρετικές διατροφικές του ιδιότητες και την ωραία γεύση του, το φαγόπυρο έχει δικαίως πάρει προνομιακή θέση στα προϊόντα μας χωρίς γλουτένη!

Ένα νόστιμο ψευδοδημητριακό χωρίς γλουτένη

Προέρχεται από την κεντρική – ανατολική Ασία και είναι μια σημαντική και πρωτοποριακή πρώτη ύλη για εμάς στη Schär. Όπως με όλα μας τα συστατικά, έτσι και με το φαγόπυρο, προσέχουμε να έχει την καλύτερη ποιότητα. Για αυτό το λόγο και ξεκινήσαμε το ερευνητικό πρόγραμμα “RE-CEREAL” με στόχο την εκ νέου καλλιέργεια του φαγόπυρου στην περιοχή των Άλπεων.

Στην καλλιέργειά του το φαγόπυρο είναι κάπως πιο περίπλοκο από άλλα ψευδοδημητριακά. Σχηματίζει συνεχώς λουλούδια, επομένως δεν ωριμάζει ομοιογενώς και επίσης αντιδρά στην περίπτωση παγετού κατά την άνοιξη. Έτσι, πρέπει να επιλεχθεί η κατάλληλη στιγμή συγκομιδής, όπου ο καρπός υπόσχεται την βέλτιση απόδοση.

Το φαγόπυρο εμπλουτίζει με την έντονη γεύση του ως επί το πλείστον τα μαύρα ψωμιά της Schär, όπως το Ciabatta Rustica, αλλά και το Pane Casereccio. Περιέχεται και σε μείγματα αλεύρων μας, όπως το Mix B.

Ένας σπόρος για όλα και όλα μέσα σε έναν σπόρο

Τις τελευταίες δεκαετίες το φαγόπυρο είχε ξεχαστεί. Όμως, με την άνθηση των προϊόντων ολικής άλεσης, έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Και με το δίκιο του: είναι πλούσιο σε υψηλής θρεπτικής αξίας λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και περιέχει ζωτικά αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης).

Τα αποτελέσματα για την υγεία ποικίλλουν. Το φαγόπυρο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβατηριακή δράση. Δρά κατά του διαβήτη, των κιρσών και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Περιέχει ορισμένα φυτοχημικά, τα λεγόμενα φλαβονοειδή (ειδικότερα τη ρουτίνη) που επιδρούν θετικά στην ροή του αίματος στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.