Εγγυημένες πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη: χάρη στους αγρότες μας

Παγκόσμιο προϊόν:

Δημητριακά χωρίς γλουτένη από τους δικούς μας σπόρους και την δική μας καλλιέργεια

Εμείς στη Schär αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας ως προμηθευτές προϊόντων χωρίς γλουτένη πολύ σοβαρά, γιατί γνωρίζουμε ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και γεύσης. Η υπόσχεσή μας να παρέχουμε την υψηλότερη ποιότητα, ασφάλεια και βιωσιμότητα ξεκινά πολύ πριν από το στάδιο της παραγωγής. Ξεκινά, όταν διεξάγουμε έρευνα για τους καλύτερους σπόρους και την αυστηρά ελεγχόμενη καλλιέργεια σιτηρών χωρίς γλουτένη.

Είμαστε περήφανοι για τη δική μας καλλιέργεια δημητριακών υπό τη διαχείριση εκπαιδευμένων, πιστοποιημένων αγροτών, συμβεβλημένων με τη Schär, οι οποίοι μας προμηθεύουν με τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα μας. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι όλα παρέχονται από μία πηγή, από τη σπορά και τη συγκομιδή έως την επεξεργασία και το τελικό προϊόν. Μας επιτρέπει επίσης να σας εγγυηθούμε εξαιρετική ποιότητα χωρίς γλουτένη. Κάθε ακατέργαστο συστατικό πρέπει πρώτα να περάσει τους αυστηρούς ελέγχους του εργαστηρίου ποιότητας στο σπίτι μας για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα Schär είναι εγγυημένα χωρίς γλουτένη και δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, βελτιωτικά γεύσης, χρωστικές ουσίες ή συστατικά από GMOs (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς).

Επιλεγμένοι αγρότες με μακροχρόνια συμβόλαια καλλιεργειας.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς εμπειρίας μας στη Schär, δημιουργήσαμε ένα δίκτυο επιλεγμένων αγροτών για την ελεγχόμενη καλλιέργεια των πιο σημαντικών πρώτων υλών χωρίς γλουτένη στην Ιταλία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές περιοχές. Σταδιακά τελειοποιήσαμε την καλλιέργεια ρυζιού και αραβοσίτου. Το συμβόλαιο καλλιέργειας με τους αγρότες καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από τη σπορά έως τη συγκομιδή, δηλαδή έως ότου παραδοθούν και γίνουν αποδεκτές οι πρώτες ύλες από τους μύλους σιτηρών που διαχειρίζεται η Schär. Μετά την παράδοση στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Schär, τα αλεύρια πρέπει να περάσουν περαιτέρω δοκιμές ποιότητας προτού επιτραπούν στα αρτοποιεία της Schär.

Το σχέδιο καλλιέργειας Schär προσδιορίζει τους σπόρους που χρησιμοποιούν οι αγρότες, την ελάχιστη έκταση καλλιέργειας, την απόδοση και την απόσταση από τα γειτονικά χωράφια που πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να παραδώσουν το σιτάρι τους χωρίς γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα, βαρέα μέταλλα ή μυκητιακές τοξίνες. Οι γεωπόνοι της Schär επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τα χωράφια για να ελέγχουν την υγεία των φυτών και τη συγκομιδή, πραγματοποιούν μετρήσεις και λαμβάνουν δείγματα για ανάλυση. Αυτή η εντατική παροχή συμβουλών και υποστήριξη είναι ένα τεράστιο μπόνους για τους αγρότες.

«Αν και η τεκμηρίωση για ελεγχόμενη καλλιέργεια παρουσιάζει τεράστια δουλειά για τους αγρότες και για εμάς, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαφανής ιχνηλασιμότητα για ολόκληρη τη ροή εργασίας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια», εξηγεί ο Eduard Bernhart, Επικεφαλής των Αγροτικών Έργων της Schär.

Η κρίσιμη στιγμή είναι η συγκομιδή. Ιδίως σε κλιματολογικά δύσκολα χρόνια, ο αραβόσιτος, για παράδειγμα, μπορεί να μολυνθεί με μυκητιακές τοξίνες. Ως εκ τούτου, οι αγρότες της Schär παραδίδουν τον αραβόσιτο τους στα εργοστάσια των συνεταίρων νωρίτερα από τους συμβατικούς αγρότες προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων συλλογής πρέπει να υποβάλουν έγγραφα που να εγγυώνται ότι ο εξοπλισμός συγκομιδής έχει καθαριστεί σωστά. Εάν τα συλλεχθέντα δημητριακά είναι τα προσδοκόμενα, ο κύκλος βλάστησης τελειώνει ευνοϊκά για όλους. Η Schär μπορεί να βασίζεται στην εγγυημένη εξαιρετική ποιότητα χωρίς γλουτένη για τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες της. Οι αγρότες εκτιμούν την προστιθέμενη αξία των πληροφοριών, της εξειδίκευσης και της παρακολούθησης, καθώς και την ασφάλεια αγοράς της καλλιέργειάς τους σε λογική τιμή.

Αν και η συνεργασία με τη Schär είναι σκληρή δουλειά για τους αφοσιωμένους αγρότες, είναι περήφανοι όταν η πρώτη ύλη τους ξεπεράσει τα εμπόδια για την παραγωγή των σπεσιαλιτέ χωρίς γλουτένη της Schär και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των ατόμων με ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Βιώσιμες έννοιες: καλλιέργεια πρώτων υλών δεύτερης γενιάς

Στη Schär, δεν θέλουμε απλώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη να παρέχουν στους ανθρώπους περισσότερη απόλαυση στη ζωή τους. Θέλουμε επίσης να θέσουμε οικολογικά και ηθικά πρότυπα ποιότητας. Κατά συνέπεια, η ελεγχόμενη καλλιέργεια εισέρχεται σε μια νέα φάση: οι γεωπόνοι μας παρακινούν τους σκληρά εργαζόμενους αγρότες μας να μειώσουν την κατανάλωση νερού. Καινοτόμες μέθοδοι άρδευσης, όπως η στάγδην άρδευση μπορούν να εξοικονομήσουν έως και τα δύο τρίτα της κατανάλωσης νερού. Ενθαρρύνουν επίσης τους αγρότες να υιοθετήσουν προηγμένες μεθόδους φύτευσης. Όπως εναλλαγή διαφορετικών δημητριακών αντί εντατικών μονοκαλλιεργειών, μεθόδους φυτοκάλυψης και χρήση προστατευτικών σκεπάστρων. Αυτό επιτρέπει την προώθηση της φυσικής ισορροπίας στο έδαφος, τη σημαντική μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και την αύξηση των φυσικών θρεπτικών συστατικών των δημητριακών.

Εσωτερική ερευνητική ομάδα για βέλτιστη συγκομιδή χωρίς γλουτένη

Εμείς στη Schär διεξάγουμε εντατική θεμελιώδη έρευνα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσδιορίσουμε ποιοί σπόροι είναι οι πιο κατάλληλοι για καλλιέργεια χωρίς γλουτένη. Στόχος είναι να προσδιοριστεί ποιες ιδιότητες πρέπει να έχουν τα φυτά και ποιες θρεπτικές ιδιότητες και ιδιότητες ψησίματος πρέπει να έχουν οι πρώτες ύλες. Έτσι ώστε να ταιριάζουν άριστα στις απαιτήσεις της παραγωγής προϊόντων χωρίς γλουτένη και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών μας. Το «Filiera», καθώς έτσι ονομάζεται στα ιταλικά η αλυσίδα ελεγχόμενης καλλιέργειας στο σύνολό της, από τη σπορά έως την παράδοση των πρώτων συστατικών, ξεκινά από το ερευνητικό μας τμήμα. Βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο Area Science Park στην Τεργέστη και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των πρώτης κατηγορίας πρώτων υλών μας.

Εκτός από το ρύζι και τον αραβόσιτο, άλλα δημητριακά χωρίς γλουτένη και ψευδο-δημητριακά όπως το κεχρί, η βρώμη και το φαγόπυρο παίζουν επίσης όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη μεταποίηση. Προσφέρουν όχι μόνο περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γεύση στα τελικά προϊόντα χωρίς γλουτένη της Schär, αλλά και πλεονεκτήματα όσον αφορά τη βιοποικιλότητα. Το συνεχιζόμενο ερευνητικό έργο RE-CEREAL επομένως διερευνά την καλλιέργεια του κεχριού, του φαγόπυρου και της βρώμης στην παραμεθόρια περιοχή των Άλπεων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, προκειμένου να πείσει τους ντόπιους αγρότες ότι αποτελούν μια αξιόλογη εναλλακτική λύση στην καλλιέργεια μονοκαλλιεργειών.

Ρύζι: ένα παράδειγμα ασφάλειας από το χωράφι στο ράφι

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες και τους αυστηρούς ελέγχους, ας ακολουθήσουμε έναν κόκκο ρυζιού της Schär από τη σπορά στο μεταποιημένο προϊόν.

  • Επιλογή περιοχής καλλιέργειας και ποικιλίας ρυζιού: Η καλλιέργεια ρυζιού έχει μακρά παράδοση στη βόρεια Ιταλία. Ωστόσο, ένας κόκκος ρυζιού που έχει σχεδιαστεί για να καταλήγει σε ένα προϊόν Schär χωρίς γλουτένη δεν προέρχεται από οποιοδήποτε χωράφι αυτής της περιοχής. Μόνο οι αγρότες που ταυτίζονται με τη φιλοσοφία της εταιρείας θεωρούνται και γίνονται μακροπρόθεσμοι συνεργάτες. Οι γεωπόνοι μας ελέγχουν τακτικά τις καλλιεργούμενες περιοχές. Οι μόνες ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται είναι αυτές που έχουν επιλεγεί από τη Schär για τις εξαιρετικές τους ιδιότητες και την υψηλή ποιότητα.
  • Εκπαίδευση αγροτών: Διατηρούμε μια στενή, εμπιστευτική σχέση με τους καλλιεργητές ρυζιού μας. Η Schär παρέχει στους αγρότες πλήρη εκπαίδευση για να αποτρέψουν τη μόλυνση με δημητριακά που περιέχουν γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
  • Ελεγχόμενη καλλιέργεια: Δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια δημητριακών που περιέχουν γλουτένη στους αγρούς εκ των προτέρων. Πρέπει επίσης να διατηρείται επαρκής απόσταση από άλλες καλλιέργειες, δρόμους και βιομηχανικές περιοχές. Όλα τα απαραίτητα εργαλεία, μηχανήματα και οχήματα πρέπει να καθαρίζονται πριν από τη συγκομιδή. Το καλλιεργούμενο ρύζι πρέπει να φυτεύεται σύμφωνα με αυστηρές οδηγίες για τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Αφού το σιτάρι ρυζιού ωριμάσει προσεκτικά, συλλεχθεί και αποξηραθεί υπό τις καλύτερες συνθήκες, ο φλοιός του αφαιρείται και γυαλίζεται.
  • Ασφαλής επεξεργασία στο μύλο: Πριν πάει στο μύλο, ο κόκκος φορτώνεται σε ξεχωριστούς ή καθαρισμένους μεταφορείς. Δεδομένου ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης από λεπτή σκόνη αλευριού σε μύλο που αλέθουν διαφορετικά δημητριακά θα ήταν πολύ υψηλός, η μεταποίηση του ρυζιού που χρησιμοποιεί η Schär γίνεται μόνο σε μύλους που αλέθουν αποκλειστικά δημητριακά χωρίς γλουτένη. Και εδώ, οι έλεγχοι ποιότητας διεξάγονται σε τακτική βάση.
  • Δοκιμασμένη ποιότητα στο εργαστήριο ποιότητας Schär: Ο κόκκος ρυζιού αφήνει το μύλο ως λεπτό αλεύρι και μεταφέρεται σε μία από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της Schär. Πριν χρησιμοποιηθεί το αλεύρι σε τραγανές βάσεις πίτσας, ζυμαρικά ή κέικ, λαμβάνονται δείγματα από την αποθήκη παραλαβής. Το εργαστήριο ποιότητας της Schär δοκιμάζει αυτά τα προϊόντα για ορισμένα χαρακτηριστικά. Ελέγχονται η υγρασία, η ικανότητα απορρόφησης νερού και οι οργανοληπτικές ιδιότητες του αλευριού. Όπως φυσικά η παρουσία γλουτένης, άλλων αλλεργιογόνων και μικροοργανισμών. Μπορεί να εκφορτωθεί μόνο εάν πληροί τις απαιτήσεις ποιότητας.
  • Ελεγχόμενη παραγωγή στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Schär: Το αλεύρι υποβάλλεται σε επεξεργασία με άλλες πρώτες ύλες σύμφωνα με δοκιμασμένες συνταγές για την παραγωγή ενός από τα πολυάριθμα προϊόντα Schär. Τα στοιχεία ελέγχου διασφαλίζουν σταθερή ποιότητα προϊόντος. Στη συνέχεια, τα τελικά τρόφιμα υποβάλλονται σε τελικό έλεγχο. Μόνο εάν πληρούν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα μεταφέρονται στα σημεία πώλησης.
  • Γρήγορη παράδοση στο σημείο πώλησης: όταν αφορά φρέσκα προϊόντα, όπως τα ψωμιά του Master Baker, η ταχύτητα είναι ουσιαστική. Μια αποτελεσματική αλυσίδα διανομής εγγυάται ότι αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στα ράφια στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.