Μήπως φταίει η γλουτένη;

“Εχεις ακούσει για την κοιλιοκάκη ή την ευαισθησία στη γλουτένη/ σιτάρι; Αν όχι, τότε ίσως να έχεις βιώσει κάποια από τα πιο συνήθη της συμπτώματα: πονοι στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα.

Για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ συνηθισμένα μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη. Κάποιοι μπορεί να υποφέρουν και από συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το έντερο, όπως αναιμία, πονοκέφαλοι και υπερβολική κούραση.

Συμπτώματα όπως αυτά, μπορεί να είναι σημάδι παθήσεων που σχετίζονται με τη γλουτένη ή την ευαισθησία στη γλουτένη. Μπορεί να έχεις παρόμοια συμπτώματα εάν πάσχεις από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Εάν πιστεύεις ότι ίσως η γλουτένη σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα,μπορείς να πάρεις μέρος την online αξιολόγηση, που διαρκεί μόνο 10 λεπτά να την συμπληρώσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:

Αυτή η online αξιολόγηση προορίζεται για ενήλικες άνω των 18 ετών και δεν αντικαθιστά τις συμβουλές ενός ειδικού υγείας. Για μια πλήρη ιατρική διάγνωση, παρακαλούμε επισκέψου τον οικογενειακό σου γιατρό.
Προκειμένου να διαγνωσθούν σωστά οι παθήσεις που συνδέονται με την γλουτένη, θα πρέπει η γλουτένη να είναι μέρος της καθημερινής σου διατροφής. Εάν εξαλείψεις τη γλουτένη από τη δίαιτά σου πριν κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις, ίσως τα αποτελέσματα να μην είναι έγκυρα.

 • 1. Καταναλώνεις τροφές που περιέχουν γλουτένη;

  Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη είναι: το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Τρόφιμα που κατά κύριο λόγο περιέχουν γλουτένη είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, το κέικ και τα δημητριακά για πρωινό (π.χ. νιφάδες σιταριού).

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Αν επιθυμείς να εξεταστείς για τη νόσο κοιλιοκάκη είναι σημαντικό να καταναλώνεις τροφές που περιέχουν γλουτένη!

   

 • 2. Έχεις ήδη εξετασθεί για τη νόσο κοιλιοκάκη;

  Η διάγνωση θα πρέπει να έχει γίνει από τον γιατρό σου, με εξέταση αίματος ή/και με βιοψία του λεπτού εντέρου.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Άν έχεις ήδη εξετασθεί για τη νόσο κοιλιοκάκη και το αποτέλεσμα ήταν θετικό, πρέπει να ακολουθήσεις αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Βρες περισσότερες πληροφορίες εδώ. Εάν η εξέταση για κοιλιοκάκη ήταν αρνητική, μπορεί να έχεις κάποια ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι. Σε αυτή την περίπτωση, παρακαλούμε απάντησε τις επόμενες ερωτήσεις.

 • 3. Έχεις αισθανθεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτωματα;

  Παρακαλούμε συμπλήρωσε όλα τα συμπτώματα που ισχύουν:

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Σε περίπτωση κοιλιοκάκης ή ευαισθησίας στη γλουτένη/σιτάρι πολλά διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Διάβασε περισσότερα εδω.

 • 4. Έχεις αισθανθεί ή έχεις διαγνωσθεί με ένα από τα παρακάτω;

  Παρακαλούμε επίλεξε όλα τα συμπτώματα που σε αφορούν.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα με έναν αριθμό άλλων ασθενειών/συμπτωμάτων.

   

 • 5. Έχεις διαγνωσθεί με ένα από τα παρακάτω;

  Παρακαλούμε επίλεξε όλες τις ασθένειες που σε αφορούν.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Η κοιλιοκάκη συχνά συνδέεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και κάποιοι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να πάσχουν από Κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι.

   

 • 6. Υπάρχουν μέλη της οικογενείας σου που πάσχουν από κοιλιοκάκη;

  Η άμεση οικογένεια είναι συγγενείς πρώτου βαθμού π.χ γονείς, παιδιά, αδέλφια

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το ρίσκο να παρουσιάσεις κοιλιοκάκη αυξάνεται από 1:100 στο 1:10 αν πάσχει μέλος της οικογένειας πρώτου βαθμού.

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων

Το τέστ που μόλις συμπλήρωσες είναι ανώνυμο. Τα δεδομένα σου δεν θα υποβληθούν σε αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του τεστ δεν θα έχουν επίδραση στο άτομο που έχει συμπληρώσει το τεστ. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που θα σου δοθούν μπορούν να παρουσιαστούν σε έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δεν θα διανεμηθούν σε καμία μορφή. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, συμβούλων, ασφαλιστικών εταιρειών ή δικηγόρων, των οποίων οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται από την Dr. Schär AG/SPA.