Μήπως φταίει η γλουτένη;

Μήπως είναι κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στην γλουτένη/σιτάρι;

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τα συμπτώματα: πόνοι στην κοιλιά, διάρροια, φούσκωμα, πονοκέφαλοι και άλλα όχι τόσο συγκεκριμένα όπως αναιμία, απώλεια βάρους και κόπωση μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη, όπως για παράδειγμα ψωμί και ζυμαρικά. Συχνά η σχέση μεταξύ της γλουτένης στις τροφές και των προαναφερθέντων συμπτωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη, ακόμα και αν θα μπορούσαν να αποτελούν ένα «κουδουνάκι» για ύπαρξη ασθενειών που οφείλονται στη γλουτένη.

Σήμερα ξεχωρίζουν τρεις κατηγορίες ασθενειών που προκαλούνται από τη γλουτένη ή δημητριακά που περιέχουν γλουτένη:

 • το αυτοάνοσο Κοιλιοκάκη
 • η ευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι
 • η αλλεργία στο σιτάρι

Προκειμένου να διαγνωσθεί η κοιλιοκάκη ή η ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι, προϊόντα που περιέχουν γλουτένη θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Αλλιώς δεν θα παρουσιάζονται συμπτώματα και τα διαγνωστικά τεστ δεν θα ανταποκρίνονται όταν η γλουτένη έχει αποκλεισθεί από την διατροφή καθώς η διάγνωση γίνεται μόνο όταν γίνεται κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη!

Αυτή η online αξιολόγηση προορίζεται μόνο για ενήλικες άνω των 18 ετών.

Θα σου πάρει περίπου 10 λεπτά να συμπληρώσεις το online ερωτηματολόγιο.

 • 1. Καταναλώνεις τροφές που περιέχουν γλουτένη;

  Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη είναι π.χ. το σιτάρι, η σίκαλη, το αγριοσίταρο (ντίνκελ) και το κριθάρι. Φαγητά που κατά κύριο λόγο περιέχουν γλουτένη είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, το κέικ και τα δημητριακά του πρωινού (π.χ. μούσλι).

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Αν επιθυμείς να εξεταστείς για τη νόσο Κοιλιοκάκη είναι σημαντικό να καταναλώνεις τροφές που περιέχουν γλουτένη!

 • 2. Έχεις ήδη εξετασθεί για τη νόσο Κοιλιοκάκη;

  Η διάγνωση θα πρέπει να έχει γίνει από τον γιατρό σου, με εξέταση αίματος ή/και με βιοψία του λεπτού εντέρου.

  GOOD TO KNOW: If you have already been tested for celiac disease and the test has been positive the only therapy consists in a strict gluten free nutrition. Find more information here. If your test for celiac disease has been negative, there could still be a gluten/wheat sensitivity. In this case please answer the following questions.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Άν έχεις ήδη εξετασθεί για τη νόσο Κοιλιοκάκη και η εξέταση ήταν θετική, η μόνη θεραπεία είναι η αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Βρες περισσότερα εδώ. Εάν η εξέταση για Κοιλιοκάκη ήταν αρνητική, μπορεί να έχεις κάποια ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι. Σε αυτή την περίπτωση παρακαλούμε απάντησε τις επόμενες ερωτήσεις.

 • 3. Τι συμπτώματα έχεις παρατηρήσει;

  Παρακαλούμε συμπλήρωσε όλα τα συμπτώματα που ισχύουν:

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Σε περίπτωση Κοιλιοκάκης ή ευαισθησίας στη γλουτένη/σιτάρι πολλά διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

 • 4. Ισχύει για την περίπτωσή σου κάποιο από τα παρακάτω ευρήματα;

  Παρακαλούμε επίλεξε όλα τα συμπτώματα που σε αφορούν.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Η Κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα με έναν αριθμό άλλων ασθενειών/συμπτωμάτων.

 • 5. Έχει διαγνώσει ο γιατρός σου μια από τις παρακάτω ασθένειες;

  Παρακαλούμε επίλεξε όλες τις ασθένειες που σε αφορούν.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Η Κοιλιοκάκη συχνά συνδέεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα και κάποιοι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να πάσχουν από Κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι.

 • 6. Υπάρχουν μέλη της οικογενείας σου που πάσχουν από Κοιλιοκάκη;

  Γονείς, παιδιά και αδέλφια είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

  ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: Το ρίσκο να παρουσιάσεις Κοιλιοκάκη αυξάνεται από 1:100 στο 1:10 αν πάσχει μέλος της οικογένειας πρώτου βαθμού.

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων

Το τέστ που μόλις συμπλήρωσες είναι ανώνυμο. Τα δεδομένα σου δεν θα υποβληθούν σε αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του τεστ δεν θα έχουν επίδραση στο άτομο που έχει συμπληρώσει το τεστ. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που θα σου δοθούν μπορούν να παρουσιαστούν σε έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δεν θα διανεμηθούν σε καμία μορφή. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών, συμβούλους, ασφαλιστικές εταιρείες ή δικηγόρους, των οποίων οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται από την